Schrijvers4fun Info-theek is een info-theek voor schrijvers -, lezers en boekenliefhebbers. De links zijn al voor u uitgezocht. Dus altijd de meest betrouwbare websites tot uw beschikking. U vindt hier uw cursus of meerjarige opleiding.


Cursussen / Opleidingen


Aldichter
Amateurkunsten
Annie van Gansewinkel
Artedu
BasisCom
Centrum voor de Kunsten Eindhoven
Centrum Trijn van Leemput
Christelijke Hogeschool Ede
Communicatie (ICM opleidingen)
CREA (Stichting)
Creatief schrijven
Cursus commerciele teksten
Cursus creatief denken
Cursus (online) creativiteit
De blauwe kom
De letteren spreken
De Lindenberg
De Waterput
Domein Arnhem
Dramaschrijven (Stichting Scriptschool)
El Hizjra (Stichting)
Elle Eggels, autobiografisch schrijven
Filmacademie, scenarist
Folkshegeskoalle
Fontys Hogeschool Communicatie
Fontys Hogeschool Journalistiek
Gerrit Rietveld Academie
Uw link hier?


Het schrijfbedrijf
Hogeschool Utrecht
Huis voor de kunsten
Jeugd en Poezie
Kitty Peetoom
Koorenhuis Den Haag
Kunst en Schrijfhuis
Leren vertellen
Lis van der Geer
Literair Zeist
Markant Apeldoorn
Media Academie Hilversum
Moritoen
Netwerk Scenarioschrijven
Nicole Baars trainingen
Saskia de Bruin
Schrijfatelier
Schrijf je boek
Schrijvershuis 't Gooi
Schrijversvakschool A'dam
Schrijven et cetera
Scriptplus
Scriptschool
Shodo (dagboekschrijven)
SKiAm
SKVR
Uitgeverij Priem
VertalersVakschool
Uw link hier?Aldichter

Vereniging Aldichter is een groep Almeerse dichters, die iedere maand bijeenkomen om eigen werk en werk van bekende dichters te bespreken. Een vast punt op de agenda is een poëzieavond met als thema “Dode Dichters Leven”. In dit project staat elke keer een andere overleden dichter of dichteres centraal.

Vereniging Aldichter maakt ook gedichten op thema of organiseert soms workshops, poëziedagen of gedichten die passen bij foto’s en/of beeldhouwwerken. Op deze website presenteren zij enkele van hun gedichten.
Info: e-mail

Lees meer...

top

Amateurkunsten

Creatief Schrijven

Voor wie het schrijven niet laten kan is Creatief Schrijven een onuitputtelijke bron van inspiratie, maar vooral ook een praktisch steunpunt. We informeren schrijvers over schrijfwedstrijden, schrijfcursussen en -groepen, literaire tijdschriften, vrije podia en websites waar je teksten kan publiceren.

Creatief Schrijven is ervan overtuigd dat je schrijven kan leren. De organisatie biedt vernieuwende schrijfcursussen aan, cursussen voor gevorderden en een schrijfdocentenopleiding. In samenwerking met VormingPlus loopt in heel Vlaanderen de basiscursus Horen, Zien en Schrijven. Wie wil weten wat zijn proza-, poëzie-, of theatertekst waard is, kan bij Creatief Schrijven terecht voor manuscriptbeoordeling. Wie ervaringen wil uitwisselen met schrijfgenoten, docenten en auteurs mag de jaarlijkse Schrijfdag niet missen.

Samen met andere organisaties, uit vaak andere disciplines, zet Creatief Schrijven artistieke schrijfprojecten op, zoals 1001 Liefdes en Liefde voor Lyriek. Zo biedt de vzw een ontmoetingskans en een forum aan niet-professionele schrijvers.

Maandelijks verstuurt Creatief Schrijven een gratis e-zine. Om de drie maanden verschijnt het tijdschrift VERZ!N met schrijftips en -opdrachten, een interview met een bekende auteur, een blik achter de schermen van een cursus en een literair evenement, een literaire agenda, enz. In het documentatiecentrum vind je handleidingen proza, poëzie, drama, levens- en kinderverhalen schrijven, maar ook samenvattingen van schrijfwedstrijden en literaire projecten.

Contact:
Abrahamstraat 13
9000 Gent
[t] 09/235 40 00
[f] 09/235 40 09
info@amateurkunsten.be

Lees meer...

top

Annie van Gansewinkel

Schrijfcursussen

Kun je leren om schrijver te worden?
Je kunt in elk geval wel beter leren schrijven. Techniek valt te leren, talent heb je of heb je niet. Maar ook doorzettingsvermogen en discipline heb je nodig. Het hangt er ook sterk van af waarom je wilt schrijven. Wil je alleen voor jezelf of hoogstens je naaste omgeving schrijven, voor je plezier of over iets wat je zeer bezighoudt? Of wil je bestsellerauteur worden, literair of lichtverteerbaar gemaksvoedsel produceren?

Ik geef verschillende vormen van schrijfbegeleiding: mondelinge cursussen, schriftelijke cursussen, Schrijven met losse handen en Schrijven met een stok achter de deur.

Over Annie:
Ik ben Annie van Gansewinkel en ik woon sinds 1993 in Wageningen. Op 16 februari 1954 ben ik geboren in Weert, Limburg, als oudste van vier kinderen. In mijn jeugd was ik al een echte boekenwurm. Met mijn beste vriendin hield ik een wedstrijd wie de meeste boeken las in een maand. Het kwam voor dat ik op zaterdagmorgen boeken haalde in de bieb en zo snel las dat ik 's middags, nog net voor de sluiting, nieuwe kon halen. Anders kon ik het weekeinde wel eens zonder boek zitten. Vanaf mijn twaalfde wilde ik al schrijfster worden, maar ik vertelde het tegen niemand. Ik dacht dat iedereen het een raar idee zou vinden. Ik had er trouwens een hekel aan om op school opstellen te schrijven. Dan moest je ook meestal over een onderwerp schrijven dat de juf of de leraar bedacht. Ik wilde zelf weten waar ik over schreef.


Wil je mailen, stuur dan een mailtje naar info@annievangansewinkel.nl.
Wil je je mening geven, over een boek bijvoorbeeld, dan is het fijn als je die in het gastenboek zet.

Lees meer...

top

Artedu

SCHRIJFATELIER

Waar?
Op een schitterende locatie in de Auvergne waar u zich terugwaant in de tijd, aan de voet van de Romaanse abdij van Chanteuges waar u kunt logeren 'in La Grande Maison'. Een schitterend gerestaureerd huis gebouwd op een 12de eeuwse kapel met restaurantje en terrassen waar het heerlijk dineren is en u uitzicht heeft op de Desges. In de ochtend de cursus en 's middags na een overheerlijke picknick aan de rivier of boven op de berg alle vrijheid om te relaxen, te wandelen, te zwemmen, kanoën, golfen, of cultuur op te snuiven. Meer over de logies etc.
1) de cursus schrijven 2011 o.l.v. Inge Schouten
2) verhaal 'de man die woorden verkoopt' van Willem van Vliet docent schrijven 2007 en 2008
3) verslag cursus schrijven o.l.v.Elle Eggels 2005 en enkele verhalen van cursisten

De cursus
In het Schrijfcursus gaan we aan de slag met personages. U krijgt eenvoudige opdrachten aangereikt waarbij u stap voor stap uw personages ontdekt. Hoe meer het personage zich onthult, hoe meer u zijn of haar verhaal ontdekt. We zijn als Gepetto die uit een stuk pijnboom een pop snijdt. Onze Pinokkio’s gaan ook een eigen leven leiden! Dit is een spannende reis die zowel overgave als techniek vereist. Voor dat laatste krijgt u allerlei oefeningen aangereikt. Op speelse wijze krijgt u bijna ongemerkt inzicht in allerlei schrijftechnische kwesties. U ziet de kwaliteit van uw teksten gaandeweg verbeteren. Voor overgave leert u putten uit uw rechterhersenhelft. In ons dagelijks leven gebruiken wij hoofdzakelijk het linkerbrein. Logisch, analytisch en mathematisch. Rechterbrein denken scherpt de creativiteit aan. Daarvan heeft u blijvend plezier. In dit schrijfatelier zal de rechterhersenhelft u verrassende wendingen en inzichten brengen. Cadeautjes die zomaar op papier vallen! Aan het eind van week presenteert u in relaxte sfeer uw eindwerkstuk. De vorm is afhankelijk van het proces. Uw personage wil zijn verhaal wellicht kwijt in een kort verhaal, maar het kan ook een column worden of een toneeltekst. Dat zal uw personage u wel duidelijk maken. In deze cursusvorm inspireren we elkaar als groep, maar er is ook ruimte voor individuele begeleiding. Het is een luxe om een week lang te kunnen experimenteren. U zult geïnspireerd worden door de nieuwe omgeving, doordat u gaandeweg steeds meer tot rust komt en natuurlijk door het culinair genieten. U zult merken dat al uw zintuigen geprikkeld worden. Zo zullen uw teksten gevoed worden door ervaringen op allerlei niveau. Kortom, dit Schrijfatelier is een cadeau aan uzelf!

Aan dit schrijfatelier kunnen maximaal 8 cursisten deelnemen.

De cursus wordt van maandag tot en met vrijdag gegeven van 09.00 tot 12.30 uur.
klik hier voor data en prijzen

Contact:
mail@artedu.nl
Tel: 0033 471740191

Lees meer...

top

BasisCom

Cursussen en workshops

BasisCom verzorgt workshops, cursussen en 'masterclasses' over uiteenlopende onderwerpen als: internet, communicatie, journalistiek en creatief schrijven. Deze activiteiten zijn gericht op het interactief overdragen van kennis en kunde. Men is creatief bezig met het onderwerp, met zichzelf en met de andere deelnemers.

Voor scholieren zijn de workshops gericht op het stimuleren van creatieve talenten. Tegelijkertijd wordt kennis overgedragen over taal en schrijven.

Wij maken in principe cursussen en workshops op maat. Met de cliënt stellen wij de inhoud en het programma vast, met een minimum van één dagdeel.

Voor een overzicht van het hele cursusaanbod, klik hier.

Contact:
BasisCom
Israëlslaan 37
3431 AS Nieuwegein NL
Telefoon: 030 - 63 00 195
Faxmail: 084 - 22 84 699
E-mail: info@basiscom.nl

Lees meer...

top

Centrum voor de Kunsten Eindhoven

Welkom bij CKE, hét Centrum voor de Kunsten in Eindhoven. Het motto van CKE is: "Kunst raakt ons, wat raakt jou?". Naar het antwoord op deze vraag zijn we heel benieuwd. We bieden meer dan 500 cursussen in alle verschillende kunsten; waardoor word je zo geraakt, dat je daar echt bij wil zijn? Onze docenten staan bekend als gedreven professionals en ze willen de passie voor hun vak graag aan je overbrengen. Pak die kans, we zien je graag verschijnen in een van onze lessen, cursussen of workshops of tijdens een optreden, concert of tentoonstelling!

Schrijven

Waar schuilt jouw schrijftalent?
Er wordt in Nederland veel geschreven. Van eenvoudige verhalen, brieven en gedichten tot het meer professionele werk. Dat bleek maar weer eens uit het aantal inzendingen voor de Literatuur Stimuleringsprijs in Eindhoven.

Ontwikkel je schrijftalent!

Cursusaanbod
Bij de CKE-schrijversschool kun je kennismaken met het fenomeen schrijven. En tegelijkertijd kun jij je ook verdiepen in het schrijversvak. Want er zijn cursussen voor beginners en gevorderden, van creatief schrijven tot schrijven voor kinderen. En voor de specialisten is er zelfs persoonlijke aandacht in het schrijversspreekuur.

Direct naar het volledige cursusaanbod van de CKE-schrijversschool?
Klik hier >>!

Contact:
CKE-school-voor-beeldende-kunsten
CKE-schrijversschool
CKE-theaterschool
CKE-musicalschool

Stratumsedijk 22
Postbus 812
5600 AV Eindhoven
Tel. (040) 216 32 63
fax (040) 211 33 25 info@cke.nl

Centrum voor de kunsten bevinden zich ook in:
Spijkenisse
Roermond
Sneek
Utrecht
Roosendaal
Bergen op Zoom
Zuid-Oost Drenthe
Heerenveen
Maastricht
Deventer
Delft

Lees meer CKE Eindhoven...

top

Centrum Trijn van Leemput

Centrum Trijn van Leemput is een kleinschalig centrum voor vorming, training en scholing voor volwassenen in Utrecht. Het centrum ontleent haar naam aan de Utrechtse bierbrouwers vrouw die bekend werd om haar moed en slagvaardigheid. Kort na het begin van de 80-jarige oorlog was zij het die in 1577 het initiatief nam tot de sloop van Kasteel Vredenburg, omdat anderen niet durfden. Trijn van Leemput: een inspirerend voorbeeld.

Centrum Trijn van Leemput ontwikkelt op verzoek een aanbod op maat. Opdrachtgevers die een specifieke vraag hebben voor een workshop of training zijn welkom bij Centrum Trijn van Leemput. In overleg worden de vragen en wensen van de opdrachtgever besproken waarna op verzoek een offerte kan worden uitgebracht. Na goedkeuring van de offerte kan de uitvoering plaats vinden op Centrum Trijn van Leemput, op locatie bij de opdrachtgever of op een andere locatie.

Voorbeelden van groepsgerichte trainingen en workshops zijn:
x Jezelf presenteren
x Netwerken
x Assertiviteitsontwikkeling
x Budgetteren en consuminderen
x Arbeidsmarktoriëntatie
x Sociale activering
x Loopbaanontwikkeling ‘Geef een slinger aan je loopbaan’, een 5-daagse training (1x per maand) voor mensen met een baan in de non-profit sector.
x Basisvaardigheden voor vrijwilligers/begeleiders/kader
x Teambuilding
x Intercultureel werken
x Omgaan met klanten
x Dialoogtafel om in een groep mensen met uiteenlopende meningen en ervaringen in gesprek te gaan en te luisteren naar elkaar volgens de dialoogmethode.
x Levensverhalen schrijven
x Verhalentafel: genieten van verhalen en zelf vertellen
x Voorlees- en vertel workshop

Contact:
Centrum Trijn van Leemput
Oudkerkhof 13 A
3512 GH Utrecht
tel: 030 231 84 81
e-mail: info@trijn.nl

Lees meer...

top

Christelijke Hogeschool Ede

Kiezen voor...

Identiteit, kwaliteit én persoonlijke betrokkenheid!
Wie voor een opleiding aan de Christelijke Hogeschool Ede kiest, kiest voor een hogeschool met een heldere christelijke identiteit én een hogeschool die hoge eisen stelt aan de kwaliteit van het onderwijs. We leiden we op voor beroepen en diensten die in de samenleving hard nodig zijn en die worden gewaardeerd!

Bovendien zijn op de Christelijke Hogeschool Ede relaties buitengewoon belangrijk! De CHE investeert daarom bewust in persoonlijke aandacht. Verhoudingsgewijs zijn er op de CHE dan ook veel college-uren en is er extra tijd voor ontmoeting. Verder blijkt de persoonlijke aandacht uit een aantal voorzieningen voor studenten.

Wil je ook een keer langs komen op een Open Dag of één van de andere mogelijkheden? Kijk dan verder onder Voorlichting. Weet je al dat je op de CHE wil studeren en welke studie je wil doen? Kijk dan onder Aanmelden.

Maak kennis met bijvoorbeeld: 'Journalistiek & Communicatie'!

Contact:
Postadres:
Postbus 80
6710 BB Ede

Bezoekadres:
Oude Kerkweg 100
6717 JS Ede
Telefoon: 0318-696300
Fax: 0318-696396
E-mail: info@che.nl

Lees meer...

top

Communicatie (ICM opleidingen)

Inzet voor groei en ontwikkeling van mensen

De reden van bestaan voor ICM Opleidingen & Trainingen is onze bijdrage aan de groei en ontwikkeling van mensen. Van onze cursisten, onze docent-trainers, onze werknemers en van onszelf.

Ieder mens heeft behoefte aan groei. Zowel op persoonlijk als zakelijk gebied. Op deze behoefte spelen we in door het organiseren van topkwaliteit opleidingen en trainingen.

Klik hier voor een overzicht opleidingen & trainingen:

Contact:
ICM Opleidingen & Trainingen
Telefoon: 030 – 29 19 888
Fax: 030 – 29 19 880
E-mail: info@icm.nl

Bezoekadres:
Niasstraat 1
3531 WR Utrecht

Postadres:
Postbus 8057
3503 RB Utrecht

Wij zijn te bereiken van 09:00 - 17:30 uur op telefoonnummer:
030 - 29 19 888

Lees meer...

top

CREA (Stichting)

CREA is het cultureel studentencentrum van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. Je kunt als student nergens in de stad goedkoper en beter terecht voor bijvoorbeeld danslessen, een filmcursus of een muziekworkshop, voor het gebruik van studio's voor je eigen project, voor een avond studententoneel, voor lezingen over uiteenlopende onderwerpen en zomercursussen om die lange zomers aangenaam door te komen.

Curusaanbond is groot. Kies bijvoorbeeld voor cursus 'Literatuur'.
Overzicht cursusaanbod

Contact:
CREA I: studio's, cursussen, CREA Theater
Turfdraagsterpad 17
1012 XT Amsterdam
planning@crea.uva.nl
Tel: 020 525 1400
Fax: 020 525 4549
Ook voor het huren van studio's, voor de cursussen en voor het theater.

CREA 2: Studentencentrum, studio's
Vendelstraat 2
1012 XX Amsterdam
Tel: 020 525 1400

CREA Café
Turfdraagsterpad 17
1012 XT Amsterdam
020 525 1423
creacafe@crea.uva.nl

Lees meer...

top

Creatief Schrijven

Creatief Schrijven is het aanspreekpunt voor iedereen die schrijven gewoonweg niet laten kan.

Overzicht cursussen

Contact:
Creatief Schrijven vzw

Een huis voor schrijvers in het Huis voor de Amateurkunsten (HAK)

Zirkstraat 36
2000 Antwerpen
[t] + 32 03 229 09 90
[f] + 32 03 233 81 33
[e] info@creatiefschrijven.be

Lees meer...

top

Cursus commerciele teksten

Voor uw maatwerktraining of presentatie over direct marketing, verkoop, online marketing of copywriting Maatwerktrainingen van Rob Woelinga of Wim van der Mark zijn bedoeld om u te helpen betere resultaten te halen: meer respons, betere conversies, extra sales leads of nieuwe klanten.

x Cursus Direct Marketing
x Social media en marketing
x Schrijftraining
x Cursus Online marketing
x Verkooptraining

Contact:
Dialoogtrainers.nl
Ommerbos 38
2134 KD HOOFDDORP
T: 023-5367214 rob@dialoogtrainers.nl

Lees meer...

top

Cursus creatief denken

Vergroot je Creativiteit met deze Training Creatief Denken

Voor wie is deze training?
In één dag verzamel je gereedschap om een kist samen te stellen met de juiste creatieve hulpmiddelen voor elke situatie.

Creativiteit komt van pas bij een vraag die steeds terugkomt zonder dat je een oplossing vindt. Of als het tijd is voor verfrissing, voor nieuwe inzichten, het verbreden van je horizon, of het waarmaken van ambities. Creatief denken is zowel privé als zakelijk een handig gereedschap.

Praktisch, Inspirerend en direct toepasbaar
Tijdens deze training leer je handige technieken die ideeën opleveren. Natuurlijk komt de theorie aan bod, maar de dag staat met name in het teken van het Doen!
Je ziet inspirerende voorbeelden en onderwerpen. Daarnaast ervaar je zelf hoe je met behulp van het doorbreken van je denkpatronen tot hele verrassende ideeën komt.

Lees meer...

top

Cursus (online) creativiteit

Symbio6 is een adviesbureau voor vernieuwing. Wij helpen u graag succesvol nieuwe wegen in te slaan. Bij vernieuwing gaat het om de symbiose tussen creativiteit en verandermanagement. Een verfrissend nieuwe idee is mooi, maar het moet ook worden gerealiseerd.

U wilt uw creativiteit verbeteren. Waarom is dat belangrijk ? Een belangrijke reden is dat creativiteit nodig is om in een concurrerende markt te overleven. Daarnaast kan creativiteit veel plezier opleveren. Deze les van de online cursus Creativiteit gaat in op deze en andere redenen om creatief te zijn.

START DE ONLINE CURSUS CREATIVITEIT

Contact:
Maartensweer 9
2265 DH Leidschendam
Telefoon + 31 70 3265609

Lees meer...

top

De blauwe kom

DE BLAUWE KOM is een particuliere organisatie die de orale cultuur wil bevorderen en mensen wil stimuleren hun persoonlijke zeggingskracht te ontwikkelen en versterken d.m.v poëzie, proza en verhalen vertellen. We bieden programma's voor kinderen, volwassenen en ouderen, waar u zelf actief aan mee kunt doen of naar kunt kijken en luisteren. Wij ontwikkelen tevens programma's afgestemd op uw specifieke wensen. De Blauwe Kom kent een speelse aanpak en werkt tegen een vergoeding van de onkosten die in overleg wordt vastgesteld.

Contact:
De Blauwe Kom
Nico van den Raad / Maya Plas
Engelenburg 339
2036 RK Haarlem
Telefoonnummer: 023 - 5575020
e-mail: deblauwekom@planet.nl

Lees meer...

top

De letteren spreken

Stichting Perspektief

Op het literaire genootschap Diversa sed Una en de Openbare Bibliotheek na is Stichting Perspektief de oudste van de literaire organisaties van Dordrecht. De stichting is door de jaren heen een constante factor in het cultuurbeleid van de gemeente Dordrecht geweest. In de jaren van haar bestaan heeft Stichting Perspektief een grote diversiteit activiteiten van culturele aard ontwikkeld, waarbij uiteindelijk het accent op de taal, letteren en kennis viel.

Stichting Perspektief stelt zich ten doel binnen de stad Dordrecht de cultuur van taal en letteren en kennisverwerving daarvan te stimuleren en te ontwikkelen. Om dit doel te bereiken tracht zij op dit terrein activiteiten te ontwikkelen zowel gericht op de Dordtse bevolking als in taal en letteren geïnteresseerden van buiten in Dordrecht, die verdiepend zowel als verstrooiend/publiekgericht zijn. We sluiten aan bij landelijke acties en evenementen op literair terrein.

De Letteren Spreken is een open samenwerkingsverband van
Stichting voor Culturele Educatie Berckepoort
Stichting Verenigde Bibliotheken Dordrecht
Stichting Perspektief Dordrecht

Overzicht cursussen

Contact:
Stichting Perspektief Dordrecht en het secretariaat van De Letteren Spreken zijn gevestigd aan de:
Steegoversloot 87
3311 PN Dordrecht
telefoon : 078 – 639 05 71
info@deletterenspreken.nl
Bereikbaar op maandag en dinsdag van 09:30 tot 16:00 uur.

Lees meer...

top

De Lindenberg

De Lindenberg is hèt Huis voor de Kunsten in Nijmegen. Hier kan het ontluikende kunstzinnige talent zich ontwikkelen van de eerste voorzichtige schreden tot pronken op het podium. De kenmerken van wat geboden wordt zijn het onaffe, ruwe, ongepolijste en gedurfde culturele aanbod voor jong en oud.

De Lindenberg streeft dit na door het geven van lessen op scholen en in de wijken, het geven van cursussen en lessen aan amateurs in alle kunstdisciplines, het programmeren en organiseren van voorstellingen, optredens, presentaties, concerten en exposities, alsmede het produceren van amateurkunst. De Lindenberg is dè plek waar professionals, amateurs, cursisten en publiek elkaar ontmoeten in een cultureel en kunstzinnig nest.

Hou jij van literatuur, proza, poëzie en schrijven? Sluit je dan aan bij een van onze leesgroepen of ga zelf met de pen (of het toetsenbord) aan de gang. Onze docenten kunnen je helpen om je schrijfkwaliteiten verder te ontwikkelen. De afdeling schrijven kan je ook kritisch publiek leveren: je medecursisten. Hun opmerkingen leren je hoe je zinnen en stukken overkomen en hoe je je stijl kunt verbeteren of versterken. Jaarlijks organiseert de Lindenberg onder de vlag van De Gelderse Schrijversscholen een aantal extra activiteiten, zoals lezingen, schrijfdagen of een schrijfwedstrijd. Natuurlijk presenteert ook de afdeling schrijven zichzelf. Aan het eind van elk seizoen worden teksten uit de cursussen gepubliceerd in een speciale uitgave van het literaire tijdschrift Op Ruwe Planken. Daarnaast zijn de teksten van de cursisten schrijven vanaf heden ook terug te vinden op de website van Bibliotheek Gelderland Zuid. Lees meer over de cursus

Contact:
info@delindenberg.com

Lees meer...

top

De Waterput

De Waterput is opgericht door Soumya Koning, journalist en docent literair schrijven. Zij heeft een journalistiek/redactionele ervaring van ruim 30 jaar, met name in de non-profit en de overheidssector. Daarnaast is zij opgeleid tot docent literair schrijven (post HBO-opleiding). Zij heeft ruim 15 jaar creatieve schrijfcursussen gegeven. Haar specialiteit is het stimuleren van mensen om (nieuwe) creatieve en effectieve paden te zoeken bij het schrijven. Daarnaast heeft ze een vlotte pen en is in staat moeilijke zaken eenvoudig weer te geven.

Overzicht schrijfcursussen

Contact:
soumya19@xs4all.nl
tel: 073.5215769

Lees meer...

top

Domein Arnhem

Schrijven

Taal is overal om ons heen. Met taal kun je van alles bereiken: mensen amuseren, ontroeren of laten nadenken. De cursussen van de Schrijversschool helpen je om je helderder, boeiender of poëtischer in tekst te uiten.

Schrijven is meestal iets wat je in je eentje doet. Bij Kunstbedrijf Arnhem doe je het onder begeleiding van ervaren schrijvers. De cursus biedt ook meerwaarde door de ontmoeting met medeschrijvers; je ziet hoe zij de taal gebruiken en welke verhalen zij te vertellen hebben. Dat inspireert en stimuleert om zelf andere vormen en benaderingen uit te proberen.

Door middel van speelse oefeningen leer je hoe je jouw verhaal het beste kunt vertellen. Je krijgt meer toegang tot je fantasie en creativiteit. Je leert je verdiepen in anderen, door middel van je personages. Door feedback te geven aan anderen, kun je ook je eigen teksten steeds kritischer bekijken en verbeteren. De docenten zorgen voor een klimaat waarin ontwikkeling en plezier samengaan. Daarnaast biedt Kunstbedrijf Arnhem een podium: de kans om te publiceren in de Schrijversschoolbundel of voor te dragen tijdens het festival.

Contact:
Locaties
Weverstraat 16
6811 EL Arnhem

Mariënburgstraat 12
6811 CS Arnhem

Postadres
Postbus 1003
6801 BA Arnhem
Telefoon: 026-3537750
Fax: 026-3513498

Lees meer...

top

Dramaschrijven (Stichting Scriptschool)

Stichting Scriptschool is een particuliere vakopleiding die in 2003 werd opgericht. De Stichting stelt zichzelf als doel: het professionaliseren van scenarioschrijven voor Nederlands film- en televisiedrama.

Overzicht opleidingen

Contact:
Mediarena 2
1099 CZ Amsterdam Z-O
Postbus 12121
1100 AC Amsterdam
Telefoon: 020 893 14 12
Mail ons info@scriptschool.nl

Lees meer...

top

El Hizjra (Stichting)

Stichting El Hizjra is in november 1987 opgericht onder het motto Brug tussen twee culturen. El Hizjra benadrukt die elementen uit de Arabische cultuur, die staan voor een verdraagzame samenleving met gelijke rechten voor vrouwen, culturele en religieuze minderheden. El Hizjra betekent in het Arabisch letterlijk ‘de migratie' en kan gezien worden als een metafoor voor avontuur. Migratie betekent immers op weg gaan naar een nieuwe toekomst in een onbekend vaderland. El Hizjra is een van de eerste multi-etnische en multiculturele organisaties geweest die zich heeft ingezet voor het cultureel erfgoed van migranten.

El Hizjra organiseert sinds 1992 jaarlijks een landelijke literaire schrijfwedstrijd voor Arabische en Berberse Nederlanders. Deze wedstrijd heeft tot doel iedereen van (deels) Arabische afkomst, jong en oud, ervaren en onervaren, aan te moedigen gedichten en korte verhalen te schrijven.

Contact:
Singel 300 A
1016 AD Amsterdam
Tel: 020-4200568
email: info@elhizjra.nl

U kunt El Hizjra bereiken op maandag, woensdag en vrijdag van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Lees meer...

top

Elle Eggels

Serieus schrijverschap of schrijven als hobby

'Schrijver BEN je,' zei Harry Mulish regelmatig. Als je gegrepen bent door passie voor taal, als je beelden in woorden wilt omzetten, als je een onbedwingbare drang hebt om een verhaal te vertellen. Dan roert de schrijver in je zich.

Op mijn cursussen kom ik dat soort mensen tegen. Het is voor een docent heerlijk om met deze mensen te werken. Want. Al heb je ervaring. Je kunt altijd nog weer leren. En je kunt je altijd nog door weer nieuwe dingen laten inspireren. Soms doen we gedichten om de pen los te krijgen. Dit is een van de resultaten.

Overzicht cursussen

Voor inlichtingen over schrijflessen en redactionele coaching:
elleggels@skynet.be

Lees meer...

top

Filmacademie, scenarist

De Nederlandse Film en Televisie Academie werd opgericht in 1958. Toen was het een tweejarige opleiding die cursussen verzorgde in de vakken scenario, draaiboek en filmhandel. Aan de wieg van de Nederlandse Filmacademie (NFA), zoals de opleiding destijds heette, stond dr. J.M.L. Peters.

Nu studeren jaarlijks zo'n 80 studenten af aan de acht bacherloropleidingen of de masteropleiding van de Nederlandse Film en Televisie Academie. De NFTA is uitgegroeid tot een organisatie met ruim 60 vaste medewerkers en circa 200 gastdocenten. De academie is sinds 1999 gehuisvest in een pand aan het Markenplein, dat aan alle eisen van het huidige filmonderwijs voldoet. De NFTA is een onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK).

Contact:
Markenplein 1
1011 MV Amsterdam
Telefoon: 020 527 7333
Fax: 020 527 7344
E-mail: info@filmacademie.nl

Lees meer...

top

Folkshegeskoalle

Wat is de Folkshegeskoalle?

Van oudsher is de Folkshegeskoalle een centrum van ontmoeten, bezinnen, cultuur. En dat is het nog steeds. Onze Friese roots zijn nog zichtbaar aanwezig, zoals in de cursussen Friese taal en cultuur. De Folkshegeskoalle biedt onderdak aan zo'n 35 cursussen en activiteiten. Kijk hiervoor op onze cursusagenda.

Contact:
Folkshegeskoalle Schylgeralân
Badweg Hoorn 11
8896 KC Hoorn Terschelling
tel: 0562-448954
fax: 0562-448268
e-mail: info@folkshegeskoalle.nl

Lees meer...

top

Fontys Hogeschool Communicatie

Over Fontys Hogeschool Communicatie

Met één been in de praktijk
FHC leidt al sinds 1978 communicatiespecialisten op en is daarmee de oudste, in een relatief jong vakgebied. Het docententeam bestaat uit deskundige, betrokken mensen met een flinke dosis ervaring uit de praktijk. Onze opleiding kenmerkt zich dan ook doordat we met één been in de praktijk staan. Al in de eerste weken ga je aan de slag voor echte opdrachtgevers, bijv. Unicef of Skoda. Daarbij word je bijgestaan door de docenten en je studieloopbaanbegeleider. Om je te bekwamen in het vak volg je colleges en trainingen. Elk studiejaar worden de projecten een stapje ingewikkelder en ga je je ook meer specialiseren.

Lees meer...

top

Fontys Hogeschool Journalistiek

Ben je betrokken bij de wereld om je heen? Ben je nieuwsgierig, kritisch, actief, creatief en heb je belangstelling voor alles wat er in de maatschappij gebeurt? Dan is de opleiding journalistiek misschien wel iets voor jou. Bij Fontys Hogeschool Journalistiek te Tilburg!

Fontys Hogeschool Journalistiek leidt op voor een groot aantal beroepen, die allemaal met journalistiek te maken hebben. Je kunt kiezen voor de dagopleiding, maar ook voor een opleiding in de avonduren, de deeltijdopleiding. Je kunt studeren in diverse richtingen: radio, televisie, krant- of tijdschriftjournalistiek en nieuwe media.

Naast de studie zijn er diverse activiteiten die door studenten zelf worden georganiseerd. Het introductiekamp is hier een voorbeeld van. Maar de studentenraad doet meer. Naast deelname aan de medezeggenschapsraad verzorgen zij regelmatig leuke activiteiten voor onze studenten. En vergeet natuurlijk Tilburg niet, met veel mogelijkheden voor ontspanning, uitgaan, cultuur en sport.

Contact:
Bezoekadres:
Prof. Gimbrèrelaan 16
5037 EK Tilburg
Telefoon: 0877 877 211
Fax: 0877 875 200
Mail: journalistiek@fontys.nl

Postadres:
Postbus 90906
5000 GH Tilburg

Lees meer...

top

Gerrit Rietveld Academie

De Gerrit Rietveld Academie is een hogeschool voor Beeldende Kunsten en Vormgeving. Wij verzorgen twee bacheloropleidingen en vier masteropleidingen. Binnen de Bachelor studeer je af als Bachelor of Fine Arts of als Bachelor of Design. Binnen deze twee bachelor-opleidingen zijn er verschillende afstudeerrichtingen. Na een algemeen eerste jaar, genaamd het basisjaar, kies je voor een van deze afstudeerrichtingen…

Beeld en Taal Op de afdeling Beeld & Taal leer je tekenen, schilderen, schrijven en werken met video, fotografie en digitale media. Tijdens je studie maak je boekjes en installaties, je bereidt optredens en uitgaven voor en je publiceert op websites. Een goede beheersing van de Nederlandse taal is voorwaarde voor deelname aan deze afstudeerrichting. Na het afronden van deze afstudeerrichting mag je de titel Bachelor of Fine Arts (BFA) voeren.

Contact:
Gerrit Rietveld Academie
Frederik Roeskestraat 96
1076 ED Amsterdam
Tel: 020 – 5711600
Fax: 020 – 5711654

Lees meer...

top

Het Schrijfbedrijf

Schrijfdocent en dichter Margriet van Bebber werkt onder de naam Het Schrijfbedrijf, de onderneming die zij in 1994 oprichtte.

Het Schrijfbedrijf is hét adres voor schrijfcursussen, schrijven op locatie en schrijfprojecten op maat.

Overzicht schrijfcursus & schrijfdocentenopleiding

Contact:
Het Schrijfbedrijf
Margriet van Bebber
06 40416802
hetschrijfbedrijf@tele2.nl

Lees meer...

top

Hogeschool Utrecht

Hogeschool Utrecht biedt een volwaardig aanbod voor de moderne professional: deeltijd en duaal hbo, masters, post-hbo en cursussen. De HU bestrijkt bijna alle maatschappelijke velden.

Vanuit de verschillende gespecialiseerde centra van Hogeschool Utrecht wordt per vakgebied een opleidingsaanbod verzorgd dat is toegesneden op de doelgroep. Verplichte bijscholing voor fysiotherapeuten, een training interviewtechnieken of een volledige post-hbo-opleiding van anderhalf jaar. U vindt het bij Hogeschool Utrecht. Het onderwijsaanbod springt in op nieuwe behoeften en trends in de maatschappij, het onderwijs en het bedrijfsleven. Waarbij Hogeschool Utrecht ook graag gebruik maakt van kennis van anderen: veel cursussen komen tot stand in samenwerking met bedrijven en andere organisaties.

Kwaliteit Alle opleidingen van de HU zijn erkend en de kwaliteit wordt continu bewaakt. De hbo-opleidingen zijn door de overheid erkend. De masteropleidingen zijn geaccrediteerd door de NVAO. Het cursusaanbod is veelal erkend door landelijke beroepsverenigingen. De HU ziet de student en cursist als serieuze partner: samen geven we vorm aan de ideale scholing. Daarom vragen we regelmatig in enquêtes om uw mening over de inhoud van colleges, de lesmethoden, de ICT-faciliteiten, de docenten en studiebegeleiders. Op die manier kunnen problemen tijdig ontdekt en opgelost worden.

Overzicht cursussen Hogeschool Utrecht

Contact:
Hogeschool Utrecht
Oudenoord 330
3513 EX Utrecht E-mail: info@hu.nl

Openingstijden bezoekers:
Werkdagen van 10.00 - 17.00 uur.


Telefoon: 088 481 81 81
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 10.00 - 17.00 uur. Buiten deze tijden is het mogelijk om het antwoordapparaat in te spreken.

Lees meer...

top

Huis voor de kunsten

Het Huis voor de Kunsten Limburg komt u op allerlei plekken in het Limburgse kunst- en cultuurveld tegen. Muziek, toneel, dans, beeldende kunst, audiovisuele media, literatuur, musea, streektaal, monumenten, festivals en cultuurparticipatie- en educatie, het Huis is thuis in al deze disciplines. Op papier zijn wij beleidsmedewerkers, financiële en secretariële handen en netwerk- en publiciteitsmensen. In de praktijk een team dat verschillende creatieve rollen vervult: de ene keer meer faciliterend en uitvoerend, de andere keer meer initiërend en verbindend.

Wij zijn in hoofdzaak een dienstverlenende organisatie die zich inzet voor de amateur- en professionele kunsten en het cultureel erfgoed in Limburg. De kern van onze activiteiten wordt gevormd door de ondersteuning van onze Huisgenoten, stichtingen en verenigingen die op provinciaal niveau op deze gebieden actief zijn. Daarnaast organiseren wij zelfstandig projecten en activiteiten.

Het fundament voor het Huis werd in 1999 gelegd door vier amateurkunsten organisaties: de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen, de Limburgse Federatie van Amateurtoneel en de stichting Verenigde Nederlandse Koren - afdeling Limburg. In de jaren daarna leverden steeds meer organisaties de stenen voor ons Huis en gingen ook de professionele kunsten en overheden tot onze doelgroep behoren.

Het Huis voor de Kunsten Limburg wordt gefinancierd door de Provincie Limburg.

Limburg herbergt van Mook tot Eijsden een groot aantal literaire cafés, leeskringen, schrijvers en lezers. Het Huis voor de Kunsten Limburg stelt zich als doel deze initiatieven te ondersteunen en aan te wakkeren. Om de literaire infrastructuur te verstevigen neemt het Huis zelf ook initiatief. Zo organiseert zij literaire symposia, netwerkbijeenkomsten en scholingscursussen voor docenten schrijven.

Contact:
Bezoekadres
Kapellerlaan 36
6041 JC Roermond

Postadres
Postbus 203
6040 AE Roermond
t: 0475 399 299
f: 0475 399 298
e: info@hklimburg.nl

Consulent Literatuur (en PR & Communicatie)
drs. Maaike Frencken
t: 0475 399 275
f: 0475 399 298
e: mfrencken@hklimburg.nl

Lees meer...

top

Jeugd en Poezie

Expertise, ervaring en enthousiasme

U wil uw leerlingen op een creatieve manier laten omgaan met taal. U wil uw leerlingen stimuleren om gedachten en gevoelens poëtisch uit te drukken. U wil een les waarin leerlingen actief en ervaringsgericht gedichten lezen en schrijven. U wil dat uw leerlingen zichzelf en elkaar op een ongedwongen manier beter leren kennen. Dan staan de schrijfdocenten van Jeugd en Poëzie voor u klaar met veel expertise, ervaring en enthousiasme.

Schrijftrajecten
In een atelier lezen jonge mensen poëzie van leeftijdsgenoten over onderwerpen die hen aanspreken en ontdekken ze strategieën om zelf poëzie te schrijven. Wij werken met groepen tot 25 jongeren en bieden korte en langere schrijftrajecten aan. Een kort schrijftraject bestaat uit een schrijfatelier (100 min) en een terugkomsessie (50 min) op een ander moment. Een langer schrijftraject is gespreid over ten minste drie verschillende momenten. We combineren schrijven met een andere kunstdiscipline zodat er een kruisbestuiving ontstaat.

Contact:
Jeugd en Poëzie
Bogaerdstraat 23
1785 Merchtem
tel: +32 496 393473
fax : +32 52 570170

Lees meer...

top

Kitty Peetoom, tekstproducties

Menselijke interviews of een mooi boek, een vertaalslag van vakjargon naar normale mensentaal, een journalistiek artikel over een specialistisch onderwerp of een compleet personeelsblad:

Kitty Peetoom is een schrijfster met veel kwaliteiten en een zeer goed gevoel voor uw doelgroep. Niet zelden is zij de 'vertaler' die de doelgroep begrijpt en de teksten daarop toesnijdt.

Zij werkte een aantal jaren succesvol in de dagbladjournalistiek en runt sinds 1998 Peetoom Tekstproducties.

Contact:
Peetoom Tekst- en Theaterproducties
Kantoor:
Hobbemastraat 6
Zwolle

Postadres:
Postbus 1597
8001 BN Zwolle
T: 038 - 4 211 811
E: info@kittypeetoom.nl

Lees meer...

top

Koorenhuis Den Haag

Het Koorenhuis is het kunstencentrum voor Den Haag en de Haagse regio. We zijn een van de weinige centra in Nederland die cursussen, workshops en projecten in alle disciplines bieden:
x Beeldende kunst x Dans x Theater x Schrijven x Beeld & Media x Muziek

Het Koorenhuis biedt kunst en cultuur voor iedereen: op school, in de vrije tijd, voor jong en oud, voor mensen met een beperking, van beginner tot gevorderde. Daarnaast is het Koorenhuis theater, concertzaal, open podium en tentoonstellingsruimte in één. Voor groepen leveren we workshops op maat, voor bijvoorbeeld een personeelsuitje, teambuilding, vrijgezellenfeest of kinderfeestje.

Er zijn twee vestigingen van het Koorenhuis in Den Haag:
• Koorenhuis Centrum - Prinsegracht 27
• Koorenhuis Escamp - Zuidlarenstraat 59

Contact:
Koorenhuis Centrum & Koorenhuis Escamp
Bezoekadres Koorenhuis Centrum
Prinsegracht 27
2512 EW Den Haag
Telefoon: 070 707 17 22
E-mail: info@koorenhuis.nl

Postadres
Postbus 857
2501 CW Den Haag

Lees meer...

top

Kunst en Schrijfhuis

Kunst & Schrijfhuis Zin & Beeld (voorheen Onder de Linden) is een Huis aan de rand van een uniek natuurgebied, in Munnekeburen (Zuid Friesland), waarin beeldende kunst en schrijfkunst samenkomen. In dit prachtig gerenoveerde voormalige dorpscáfe uit 1872 worden originele workshops en cursussen gegeven voor zowel particulieren als bedrijven op het gebied van grafische en ruimtelijke kunst, en schrijven. De lessen worden gegeven door ons, de bewoners van het Kunst & Schrijfhuis, beeldend kunstenaar Nico Kamberg, schrijfster/dichteres/kunstenares Josée Algra.

De lessen van Nico worden in zijn atelier naast het huis gegeven, waar ook kunst van ons te zien is. De lessen van Josée vinden plaats in de woning, of, als het weer het toelaat, in de tuin.

Overzicht cursussen

Contact:
Kunst & Schrijfhuis Zin & Beeld
Grindweg 94
8485 JD Munnekeburen
Tel: 0561- 480807
E-mail: info@kunstenschrijfhuis.nl

Lees meer...

top

Leren vertellen

Verhalen

Zodra mensen met elkaar in contact komen vertellen ze elkaar verhalen: op verjaardagen, in de kroeg, tijdens recepties en via hun mobiele telefoon. Over prachtige vakantiebestemmingen, enge ziekten en dromen van liefde en geluk. De toehoorders hangen, vanzelf geboeid, aan hun lippen.

"Verhalen vertellen is even universeel als leven.", schreef de franse literatuur criticus Roland Barthes: "Het narratieve is 'simply there, like life itself'. Het is een natuurlijk hulpmiddel bij het leven." Vertelde verhalen hebben de eigenschap om te ontroeren, te amuseren, ervaring over te dragen en de eigen geschiedenis door te geven. Vertellers doen dat direct, persoonlijk en effectief. Vertellen is een interessante, interactieve vorm van communicatie.

Het Verhalenbedrijf van Marco Holmer vertelt op de eerste plaats verhalen. Daarnaast geeft hij cursussen in verhalen vertellen, voorlezen en presentatie, en initieert vertel-projecten en -activiteiten. Dit met de bedoeling om het verhalenvertellen weer een prominente plaats te geven in onze cultuur.

Aanbod van workshops en cursussen.
Het verhalenbedrijf verzorgt cursussen en workshops op het terrein van verhalen vertellen, voorlezen en presentatie. Het uitgangspunt daarbij is dat iedereen vertellen kan leren: een verhaal dat boeit, entertaint, een gevoelige snaar raakt, of helder informeert.

Marco Holmer besteedt in zijn trainingen aandacht aan voorbereiding, beeldend vertellen, de communicatie met het publiek, houding en stemgebruik.

Het Verhalenbedrijf werkt met andere vertel-trainers samen in het kader van de Vertelacademie.

Contact:
Het Verhalenbedrijf
Marco Holmer Graf-Moltkestrasse 35 28211 Bremen, Duitsland Tel: 49-(0)421-6853659

Correspondentieadres in Nederland:
Postbus 107
7400 AC Deventer
Email: info@vertellen.nl

Lees meer...

top

Lis van der Geer

Als oud-journalist en leraar Nederlands kruipt het bloed waar het niet gaan kan… Ik moet schrijven. En omdaterveel meer mensen zijn die plezier hebben in het schrijven geef ik diverse cursussen. Op deze site vind jehierover meer informatie. Ook kun je bekijken waarover mijn jeugdboek Een spin in het web gaat. Volwassenen enjongeren die al langer schrijfkriebels hebben, maar de broodnodige begeleiding missen, hoeven zich alleen nog maar aan te melden voor een interactieve cursus Creatief Schrijven.

In de onderbouw van het voortgezet onderwijs (en indien gewenst in groep 8) kom ik graag in de klas vertellen over het schrijven van verhalen. Wil je zelf verhalen leren schrijven, dan kan dat ook. Op de site kun je vragen stellen of ideeën aanleveren via de e-mail. Je krijgt altijd antwoord!!!!

Contact:
info@lisvandergeer.com

Lees meer...

top

Literair Zeist

De Stichting Literaire Activiteiten Zeist, roepnaam Literair Zeist, is in 2004 opgericht om literaire activiteiten in Zeist en omgeving te initiëren, te ondersteunen en mede te organiseren.

Literaire activiteiten
Onder literaire activiteiten verstaan we ontmoetingen met schrijvers en dichters, workshops en cursussen met een literaire invalshoek, literaire lezingen, poëzieslams en vertelactiviteiten. Tevens wordt onder verantwoordelijkheid van Literair Zeist het project Dichter bij de Zorg uitgevoerd.

Contact:
info@literairzeist.nl

Lees meer...

top

Markant Apeldoorn

Markant is dé instelling voor kunst- en cultuurparticipatie in Apeldoorn We ontplooien allerlei activiteiten voor jong en oud. Iedereen kan bij ons terecht, zowel in onze eigen lokalen als op scholen en andere locaties in verschillende wijken en dorpen. Onze docenten geven jaarlijks aan zo’n 4000 Apeldoorners lessen en cursussen op het gebied van beeldende kunst, dans, digitale kunst, fotografie, film & video, literatuur, muziek en theater. Ook geven we heel veel lessen in het basis- en voortgezet onderwijs, we bereiken daar zo’n 10.000 kinderen mee.

Contact:
Markant, Centrum voor Kunsteducatie Apeldoorn
Huis voor Schoone Kunsten
Nieuwstraat 379
7311 BR Apeldoorn
Tel: (055) 5213967 / 5219355
Fax: (055) 5787756

Lees meer...

top

Media Academie Hilversum

De Media Academie ontwikkelt zowel professionals als jong talent in de mediabranche, zodat zij in staat zijn hun vak beter uit te oefenen, aansluiting te houden bij nieuwe ontwikkelingen en hun professionele horizon te verbreden. In nauwe samenwerking met haar opdrachtgevers ontwikkelt de Media Academie trainingen en opleidingen in de volle breedte van het mediawerkveld gekoppeld aan de dagelijkse praktijk van creatie, regie, productie, camera, montage, presentatie tot en met journalistiek en leidinggeven. Aangevuld met trainingen, seminars en workshops over nieuwe ontwikkelingen in het crossmedia vakgebied.

Contact:
Bezoekadres:
Media Park
Locatie Heideheuvel H1
Sumatralaan 45
1217 GP Hilversum

Postadres:
Postbus 2066
1200 CB Hilversum
Tel: 035 - 646 62 62
E-mail: info@media-academie.nl

Lees meer...

top

Moritoen

Moritoen is een onafhankelijke, pluralistische organisatie die actief is op het terrein van het sociaal-cultureel vormingswerk voor volwassenen. Deze organisatie wil volwassenen de kans bieden tot levenslang ontwikkelen van het ‘zijn’. Moritoen staat in voor de organisatie en coördinatie van sociaal- culturele activiteiten en persoonsverrijkende vorming. Deze vorming, die niet- formeel van aard is, wordt aangeboden aan een zo ruim mogelijk volwassen publiek.

Moritoen geeft dit aanbod vorm door te werken rond drie belangrijke pijlers: 'kunst en cultuur', 'actualiteit en samenleving' en 'gezondheid en levensstijl'. Moritoen houdt het niveau van het aanbod op peil via een doorgedreven selectie van zowel docenten als cursusinhoud.

Moritoen wil volwassenen ‘verruimen’ hen ruimere en fundamentelere kennis en inzichten aanreiken om op deze manier een brede(re) kijk te krijgen op de wereld, de andere(n) en zichzelf. Zo beoogt Moritoen de vorming van competente en zichzelf realiserende mensen.

Contact:
Moritoen vzw
Lange Vesting 112
8200 Brugge
tel.: 050/ 454 000
fax: 050/ 454 001
e-mail: info@moritoen.be

Lees meer...

top

Netwerk Scenarioschrijven

Het Netwerk Scenarioschrijvers, de beroepsorganisatie voor scenarioschrijvers werkt aan de professionalisering van het vak, een betere positie van de scenarioschrijver, betere contracten en deskundigheidsbevordering van de leden. Het Netwerk vecht ook voor het behoud van drama op de Nederlandse televisie, een goed dramabeleid en een ruimer dramabudget. Dit doet het Netwerk ook voor de Nederlandse speelfilm. Als representatieve beroepsorganisatie is het Netwerk in staat om auteursrechtelijk en contractuele zaken voor haar leden te behartigen, zowel collectief als voor individuele scenarioschrijvers. Sinds 1998 maakt het Netwerk samen met de Vereniging voor Letterkundigen (VvL) en de Freelancers Associatie (FLA) deel uit van de koepelorganisatie Vereniging van Schrijvers en Vertalers (VsenV).

Contact:
Netwerk Scenarioschrijvers
Van Deysselhuis
De Lairessestraat 125
1075 HH Amsterdam
telefoon: 020 - 623 42 96
fax: 020 - 624 77 55
email: scenario@vsenv.nl

Ons bureau is open van maandag tot en met vrijdag van 9.30 uur tot 16.30 uur.

Lees meer...

top

Nicole Baars trainingen

Nicole Baars verzorgt training en coaching op het gebied van communicatie en persoonlijke ontwikkeling:

x schrijven
x spreken in het openbaar
x gespreksvoering
x opkomen voor jezelf

Contact:
Nicole Baars training en coaching
Groningen
T: (050) 579 79 83
E: info@nicolebaarstrainingen.nl

Lees meer...


top

Saskia de Bruin

Wat ik het liefste doe
Al mijn werk komt voort uit een missie; jou bijstaan op je reis naar meer bloei, creativiteit, ontspanning en plezier.

Mijn recept is:
Ga naar binnen, kom tot jezelf, ontdek wat in je leeft en breng naar buiten wat echt is, zo ontstaat bloei op een vanzelfsprekende manier.

Ook al zijn de onderwerpen en de werkvormen in iedere cursus anders, in mijn aanpak staat veiligheid altijd centraal. Ik heb een eigen stijl ontwikkeld die zacht, uitnodigend, aanmoedigend, accepterend en speels is. Als er iets is dat ik je zou willen geven is het dit “het gevoel dat je helemaal goed genoeg bent, dat je veilig bent en gerust tevoorschijn kunt komen”.

Denk aan wat de lentezon doet met een appelboom. Er wordt niets geforceerd en er hoeft niets te veranderen of verbeterd te worden. De zon geeft licht (aandacht) en warmte (veiligheid) en bloei ontstaat vanzelf.

Als er iets is dat ik je zou willen geven is het dit “het gevoel dat je helemaal goed genoeg bent, dat je veilig bent en gerust tevoorschijn kunt komen”.

Lees meer...

top

Schrijfatelier

WIE:
Het Schrijfatelier werd in 2001 opgericht door Jeanet van Omme. Hier kunnen zowel particulieren als organisaties terecht voor hulp bij het schrijven, in de vorm van cursussen, coaching en workshops.

MOTTO:
Je woorden gaan weer stromen in het Schrijfatelier - dat is ons motto. Schrijfatelier biedt ruimte en tijd. Om te experimenteren, uit te proberen, fouten te maken en opnieuw te beginnen. In het Schrijfatelier heersen geen deadlines.

KWALITEIT: Maar wel kwaliteit. Schrijfatelier is gebouwd op grondige kennis van de literatuur en grote liefde voor de taal. Schrijfatelier geeft opbouwende feedback met aandacht voor ieders creatieve schrijfproces.

Contact:
Schrijfatelier
Burmanstraat 7
1091 SG Amsterdam
Telefoon: 020 468 39 74
Email: info@schrijfatelier.nl

Lees meer...

top

Schrijf je boek

Ja, waarom niet?
Verras jezelf. Ook JIJ kan een boek schrijven. Met deze schrijfcursus kan het.

Deze boeken zijn reeds door cursisten gepubliceerd - klik hier

Als je wilt, tenminste. Als je altijd al een boek hebt willen schrijven en je kunt er minimaal twee uur per week aan besteden.

Ga er nu mee aan de slag. Je kunt het! Ik weet het zeker, want ik heb het zelf ervaren. Deze stap-voor-stap schrijfcursus werkt voor iedereen!

Ik geef je geen garantie op succes, want ik sta niet naast je om je bij alle stappen er doorheen te helpen. Maar ik heb wel geprobeerd het zo gemakkelijk mogelijk te maken door het maximaal duidelijk en eenvoudig op te schrijven.

Het enige dat je moet doen is dus: durven de stap te nemen en die twee uur of meer in de week vast te leggen voor dit fantastische doel: je eigen boek publiceren.

Mocht je je boek klaar hebben, vergeet dan niet om het ook aan mij te vertellen. En: vier een feestje! Want dit is mijn goede raad: Vier altijd een feestje als je iets hebt bereikt!

AANMELDEN CURSUS:
Wil je ook gebruik maken van onze aanmoedigingen en tips?

Vraag vrijblijvend de eerste vier lessen aan. Verzend je naam en e-mailadres met het e-mail formulier.

Contact:
info@verrasjezelf.nl

Lees meer...

top

Schrijvershuis 't Gooi

Ben jij ook iemand die graag schrijft, of graag zou willen schrijven? Toch doe je het niet, of niet vaak genoeg. Of je maakt niets af. Misschien vind je het resultaat niet bevredigend of weet je eenvoudig niet waar en hoe te beginnen. Een flinke duw in de rug kan dan precies zijn wat je nodig hebt.

Welke mogelijkheden heeft Schrijvershuis 't Gooi voor je in petto?
De cursus Literair Schrijven is de ideale aftrap. Deze vormt een stevige basis, waarop je altijd kunt terugvallen. Middels gerichte oefeningen leer je de fijne kneepjes van het vak. En maak je actief kennis met literaire basistechnieken.

Contact:
Schrijvershuis 't Gooi
Andoorn 19
1273 BJ Huizen
T: 035-5266286
schrijvershuis@hotmail.com

Lees meer...

top

Schrijversvakschool A'dam

Schrijversvakschool Amsterdam biedt een vierjarige deeltijdopleiding voor aspirant-schrijvers. Het programma omvat vijf genres: proza, poëzie, toneel, scenario en essay. Daarnaast zijn er lessen schrijftraining, waarin uiteenlopende aspecten van de schrijfkunst worden beoefend en onderzocht.

Voor wie de opleiding nog een stap te ver vindt, of voor wie in één enkel genre is geïnteresseerd, zijn er cursussen proza, roman, poëzie, toneel, scenario, essay, jeugdliteratuur en schrijftraining.

Schrijversvakschool Amsterdam telt ongeveer 100 studenten in de opleiding en verwelkomt jaarlijks ca. 400 cursisten. De school heeft, in het verlengde van voorloper 't Colofon, ruim dertig jaar ervaring op het gebied van kwalitatief hoogwaardig schrijfonderwijs.

Schrijversvakschool Amsterdam
Jan Luijkenstraat 98
1071 CV Amsterdam
Telefoon: Coördinator Femke Baljet: 06 1515 7140
Email: info@schrijversvakschool.nl

Lees meer...

top

Schrijven et cetera

Creatieve en zakelijke schrijfcursussen en workshops/schrijfcoaching/ontwikkeling van lesmateriaal.

Op zoek naar inspiratie?
Je kunt bij het schrijven van verhalen allerlei inspiratiebronnen gebruiken: dagelijkse voorvallen, een artikeltje in de krant, je geheugen, een toevallige ontmoeting, iets waaraan je je ergert. Bij creatief schrijven gaat het erom dat je openstaat voor al het materiaal dat zich aandient en je afvraagt hoe je dit materiaal kunt gebruiken bij het ontwikkelen van een verhaal.

Diverse mogelijkheden betreft cursussen en workshops.

Contact:
Marianne Reijnders
Tel.: 071 - 4087708
E: info@schrijvenetcetera.nl

Postadres:
postbus 1004
2301 BA Leiden

Bezoekadres:
Watergeuzenstraat 31
2313 WX Leiden

Lees meer...

top

Scriptplus

Scriptschool, Stichting

Stichting Scriptschool is een particuliere vakopleiding die in 2003 werd opgericht. De Stichting stelt zichzelf als doel: het professionaliseren van scenarioschrijven voor Nederlands film- en televisiedrama.

Contact:
Mediarena 2
1099 CZ Amsterdam Z-O
Postbus 12121
1100 AC Amsterdam
Telefoon: 020 893 14 12
E: info@scriptschool.nl

Lees meer...

top

Shodo (dagboekschrijven)

De weg van creatief & reflectief schrijven
In 1993 ben ik (Christine de Vries) gestart met het geven van cursussen in dagboekschrijven, die ik zelf heb ontwikkeld. Tijdens de bijna vijf jaar die ik in Amerika heb gewoond ben ik geschoold in het (dagboek)schrijven. Getraind en geïnspireerd ben ik o.a. door Natalie Goldberg, Julia Cameron, Kathleen Adams en Christina Baldwin.

Shodo betekent in het Japans "de weg van het schrijven". Onder deze naam presenteer ik mijn creatieve schrijfcursussen, trainingen en supervisie, waarin niet het product, maar het creatieve proces centraal staat, met aandacht voor persoonlijke en spirituele groei en zingeving. Schrijven is voor mij een creatieve weg, die de verbinding met mijn innerlijke zelf (opnieuw) kan vormgeven en herstellen.

Contact:
Christine de Vries
B. Bottemannestraat 23
1817 EM Alkmaar
Telefoon: 072-5118309
E: cdevries@shodo.nl

Lees meer...

top

SKiAm

De Stichting Kunst in De Stichting Kunst in Amerongen is een nonprofit mantelorganisatie, die activiteiten ontwikkelt, ondersteunt en coördineert op het gebied van kunst en cultuur in Amerongen en omgeving. De stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Utrecht onder nummer 30165446. SKiAm is op 4 april 2001 gestart met de eerste lessen van het Open Atelier.

Het doel van de Stichting Kunst in Amerongen is de bevordering van het culturele leven in Amerongen en omgeving, meer in het bijzonder door het ontwikkelen van activiteiten op de volgende gebieden: a. de beoefening van beeldende kunst door kinderen en volwassenen en het stimuleren van de belangstelling daarvoor door Open Atelier; b. de muziekbeoefening en het stimuleren van de belangstelling daarvoor door Muziekinitiatief;
c. het geven van filmvoorstellingen voor belangstellenden door Filmhuis Amerongen.
Zij wil dit doel onder meer bereiken door:
- het organiseren van cursussen op het gebied van beeldende kunst, handvaardigheid, muziek, toneel, dans, film, literatuur e.d.
- het exploiteren van ateliers en ruimten voor repetities, cursussen, exposities, uitvoeringen, lezingen enz.
- het houden van exposities, uitvoeringen, lezingen, kunstmarkten, filmvoorstellingen enz.
- het betrekken van kunstenaars bij de cursussen en projecten op scholen.

Contact:
Stichting Kunst in Amerongen
Donkerstraat 7
3958 BH Amerongen
tel: 0343 460747
E: info@skiam.nl

Lees meer...

top

SKVR

SKVR verbindt zoveel mogelijk (jonge) Rotterdammers met kunst en cultuur. Of dat nu in de eigen gebouwen, op scholen of in de wijken gebeurt, het stimuleren van enthousiasme in (de beoefening van) kunst en het ontwikkelen van creatief talent is alles waar het om draait. Ruim 350 medewerkers zorgen jaarlijks voor het tot stand komen van een zeer gevarieerd kunstaanbod, waar meer dan 170.000 cursisten, leerlingen, docenten en wijkbewoners aan deelnemen. Iedereen in de Rotterdamse regio loopt SKVR vroeg of laat tegen het lijf.

Kunstscholen
SKVR biedt lessen en cursussen in zes verschillende kunstdisciplines:
x Beeldende kunst
x Dans
x Fotografie & media
x Muziek
x Schrijven
x Theater

Op locaties verdeeld over de hele stad volgen zo'n 14.000 mensen een cursus of les bij SKVR, waarvan 5000 kinderen en jongeren.

Onderwijs
SKVR is een belangrijke partner in zowel het voortgezet onderwijs als het basisonderwijs wanneer het gaat om kunst- en cultuureducatie. Ruim 90% van alle scholen primiair onderwijs maakt gebruik van het Cultuurtraject, een compleet cultuureducatiepakket voor de hele school. Ook in de eerste drie jaren van het voortgezet onderwijs biedt het Cultuurtraject projecten aan. Daarnaast levert de sector Onderwijs maatwerk voor scholen en speelt zij in op de actualiteit.

Wijkinitiatieven
Het doel is om meer jongeren en kinderen in de wijken in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Projecten worden uitgebreid, nieuwe activiteiten ontwikkeld en contacten tussen verschillende organisaties versterkt.

Overige activiteiten
SKVR organiseert, vaak in samenwerking met diverse instellingen, een aantal terugkerende evenementen als het Amateurschildersconcours en het Werelddansfestival. Met raad en daad staat de SKVR gezelschappen en organisaties terzijde.

Contact:
SKVR
Postbus 23260
3001 KG Rotterdam
T: 010 - 4361366
F: 010-436 36 95
E: info@skvr.nl

Lees meer...

top

Uitgeverij Priem

Iedereen kan creatief schrijven
Er zijn een miljoen mensen die zich dagelijks enthousiast bezig houden met schrijven. Ze schrijven verhalen, gedichten, brieven, dagboeken. Ooit is dat begonnen, soms in een onbewaakt moment. Op school: meesters, juffen of docenten vonden dat je leuk en creatief schreef. Later in de schoolkrant: grappige leuke verhaaltjes, woordspelingen, columns, dwarse schoolperikelen. Nog later: stukjes schrijven in dorps-, parochie-, of verenigingsblaadjes. Correspondenties met verre vrienden, levensverhalen, gedichten. Heel soms liep dat uit op schrijf- of journalistieke opleidingen/ banen, maar meestal niet. Kinderen, partners, banen, hypotheken: het leven neemt soms serieuze vormen aan? Daar is niets op tegen, zolang je niet vergeet van welke dingen je vroeger genoot, in welke dingen je vroeger goed was. Zoals bijvoorbeeld: schrijven. Vandaar onze cursussen...

Een schrijfcoach om je beter te maken
Schrijven is leuk. Beter leren schrijven is nog leuker. Want of je nu voor je eigen plezier of professioneel schrijft: soms is het heel prettig en nuttig als er iemand af en toe over je schouder meeleest. Zonder alles beter te weten, maar gewoon: om je beter te maken in wat je al kunt. De puntjes op de i, de stimulans om goede maar sleetse voornemens nu maar eens om te zetten in daadwerkelijk schrijven... Voor wie stam + T vergeten is, of voor wie het Kofschip al lang geleden heeft laten zinken: dat willen we best nog wel eens uitleggen! Ook daartoe dient een speelse schrijfopleiding... Maar naast al die taaltechnische zaken willen we u vooral aan het schrijven zetten, want schrijven is "bedenken wat nog niet eerder bestond." Via de cursussen kunt u daarmee stevig aan de slag gaan; in uw eigen tempo, op uw eigen momenten. En al snel zult u ontdekken dat regelmatig schrijven ervoor zorgt dat u steeds gemakkelijker en beter gaat schrijven. Hoe wij dat in de afgelopen twintig jaar steeds beter en persoonlijker zijn gaan aanpakken, de cursussen steeds meer op maat zijn gaan aanbieden kunt u uitgebreid lezen als u Schrijfcursussen aanklikt.

Schriftelijke schrijfcursus met menselijk contact
Tot slot: de diverse Schrijfcursussen vormen het belangrijkste onderdeel van Uitgeverij Priem. Schrijven is een werkwoord en bij Priem begint dat met het invullen en mailen van het Inschrijfformulier. Dat verplicht nog tot niets, maar zorgt ervoor dat u snel gebeld wordt om kennis te maken en te bespreken wat we samen kunnen doen. En u bent natuurlijk altijd welkom om naast alle digitale contacten eens een telefoontje te plegen, een uitgeverij is ook maar een mens: Nico Denhoorn, 033- 2572533.

Contact:
Uitgeverij Priem
Spechtstraat 42
3815 VB Amersfoort
tel.: 033 - 257 25 33
Email: uitgeverijpriem@casema.nl

Lees meer...

top

VertalersVakschool

De VertalersVakschool leidt op tot literair vertaler. Het Nederlandse onderwijs kent wel verschillende algemene vertaalopleidingen en incidentele cursussen waarin literair vertalen aan bod komt, maar niet één daarvan biedt de mogelijkheid om zich gedurende een langere periode achtereen in het vak van literair vertaler te bekwamen. Om deze lacune te dichten, is de VertalersVakschool door de literaire vertalers zelf opgericht. Ons uitgangspunt is praktisch: literair en ambachtelijk zijn de trefwoorden. De opleiding wil alle aspecten belichten van het literair vertalen: proza, poëzie, essayistiek en jeugdliteratuur. De vertaaldocenten (de meesters) zijn zonder uitzondering zelf werkzaam als literair vertaler. Ze staan met beide benen in de praktijk en hebben een grote ervaring met literaire teksten. Voor het omgaan met auteurs, uitgevers, redacteuren, persklaarmakers en correctoren wordt de student (de gezel) wegwijs gemaakt in het boekenvak.

De 2–jarige opleiding
De 2-jarige opleiding tot literair vertaler bestaat uit een basisjaar en een meesterjaar. Het eerste jaar bestaat uit drie trimesters van acht weken en drie aparte symposia op zaterdagen. Het eerste jaar wordt afgesloten met een grondige evaluatie en een bindend advies. Wie het eerste jaar met goed gevolg heeft afgerond en een positief advies ontvangt, kan door naar het tweede jaar. Het tweede jaar behelst gespecialiseerde vertaalworkshops, masterclasses en mentoraten, opdat de student het niveau bereikt waarop hij als zelfstandige vertaler een opdracht van een uitgever kan aannemen.

Contact:
VertalersVakschool Amsterdam
Postbus 14854
1001 LJ Amsterdam
E: info@vertalersvakschool.nl

Lees meer...

top