Schrijvers4fun Info-theek is een info-theek voor schrijvers -, lezers en boekenliefhebbers. De links zijn al voor u uitgezocht. Dus altijd de meest betrouwbare websites tot uw beschikking. U leert alles over de geschiedenis van de Nederlandse taal.


Geschiedenis

Het Nederlands is een Indo-Europese Germaanse taal die vooral in Nederland, Vlaanderen en Suriname wordt gesproken. Het is nauw verwant met de (inmiddels door het officiŽle Duits sterk teruggedrongen) Nederduitse dialecten die nog wel ten noorden van de Benrather linie worden gesproken. Deze Nederduitse dialecten hebben met elkaar gemeen dat zij een aantal oud-Germaanse karakteristieken hebben kunnen behouden en als zodanig is het Nederlands als taal het levende fossiel van een groep zeer belangrijke dialecten, die gesproken werden door zowel de stichters van het Frankische Rijk (de Salische Franken) als door de Saksen uit dit gebied en die via het Angelsaksisch aan de basis stonden van het moderne Engels. Het Afrikaans stamt daarentegen af van een 17e eeuwse variant van het moderne Nederlands.
Bron: wikipedia.orgBen je geinteresseerd in de geschiedenis van Nederland? Nu bij de LOI een cursus die je alles vertelt over de geschiedenis en de prehistorie.

Geschiedenis van Nederland


Hoe oud is het Nederlands?
De eerste Nederlandssprekenden wisten zelf niet dat ze een nieuwe taal hadden uitgevonden. Talen evolueren voortdurend en je kunt achteraf pas zeggen welke veranderingen zo ingrijpend waren dat er een nieuwe taal is ontstaan. Rond het jaar 600 vond de zogenaamde Hoogduitse klankverschuiving plaats. In het oosten verschoof de p aan het begin van een woord naar een pf (pferd). In het westen gebeurde dat niet. Toen begon het Oudnederlands zich af te scheiden van de andere Germaanse talen. De wezenlijke kenmerken van het Nederlands liggen sinds het jaar 800 vast. Vanaf de dertiende eeuw wordt het Middelnederlands gebruikt in officiŽle documenten, maar dit was nog lang geen eenheidstaal. Die is pas ontstaan vanaf de zestiende eeuw. Belangrijk daarin was de publicatie van de Statenbijbel in 1637.
Bron: taalunieversum.org

Niet gevonden wat u zocht? Neem contact op!