Interview Albert WesterlingHet woord is aan Albert Westerling. Hij maakt zijn eerste debuut met zijn
eerste (mogelijk niet de laatste) kinderboek 'De Bijzondere Prinses'.


1) Waar gaat ‘De Bijzonder Prinses’ over?
De “Bijzondere Prinses” is een sprookje dat is gebaseerd op de ervaringen die ik heb met mijn dochter “Merijn”. Merijn heeft een verstandelijke beperking en is daardoor bijzonder. Ze is bijna altijd vrolijk en wil bijna altijd alles doen in huis (vaak ook erg dwangmatig!) Ook maakt ze overal spelletjes van terwijl het soms helemaal niet grappig is!! Dat is vaak erg leuk maar soms hebben we er ook wel eens even genoeg van! In het sprookje is de prinses eigenlijk zoals Merijn; altijd vrolijk, altijd spelen, altijd helpen en dingen doen. Iedereen in het paleis vindt dat leuk maar ook o-zo vermoeiend! Op een dag heeft het kleine zusje van de bijzondere prinses er schoon genoeg van en roept; “Nu wil ik zelf wel eens wat”!! En op dat moment beseft iedereen dat de kleine gelijk heeft! Er wordt gezocht naar een oplossing en die wordt gevonden door de eerste minister! Hij zegt; “als we anderen nu eens vertellen over de Bijzondere prinses dan kan ze vast wel eens ergens anders gaan helpen of spelen”. Dát vindt iedereen een goed idee en al gauw komen de eerste uitnodigingen! En als de prinses dan een middag of een dagje weg is, is het even rustig in het kasteel! De lakeien dromen even weg en het zusje kan eens heerlijk zelf bepalen wat ze speelt! Het sprookje gaat precies zo als het ook bij ons thuis écht gaat! En zo gaat het in veel andere gezinnen met een gehandicapt kind ook vaak..

2) Hoe ben je op het idee gekomen?
Merijn is een super lieve meid! Zoals ik al zei wil ze altijd alles voor je doen, is ze bijna altijd vrolijk, is ze gek op dieren en kleine kinderen maar alles moet onder begeleiding en kost dus enorm veel tijd! Die tijd hebben we niet altijd en we hebben ook niet altijd zin om bijvoorbeeld aan Merijn haar hand mee getrokken te worden de tuin in om naar een Lieve Heersbeestje te kijken. Dit terwijl Merijn véél thuis is. Veel meer dan een ander kind van 12 jaar. Want ze heeft geen vriendinnetjes. Het komt dus allemaal op ons gezin aan en dat is soms écht zwaar! Eigenlijk is het hetzelfde gevoel als een gezin met een kind van 3 jaar. Ik merkte dat het voor mensen in onze omgeving niet vanzelfsprekend is om Merijn te spelen te vragen! Dat vergt natuurlijk uitleg van de ouders aan hún kinderen en natuurlijk enige begeleiding. Dat vind ik als vader toch best moeilijk te accepteren. Omdat ik tóch graag zou willen dat Merijn vriendinnen heeft of mensen die écht voor haar komen of waar zijzelf écht kan gaan spelen en zichzelf kan zijn, ben ik op het idee gekomen om dit boekje te schrijven! Op deze manier kan ik op een speelse manier mensen wat vertellen over ons bijzondere gezinnetje! Het boekje kan natuurlijk als “gewoon sprookje” gelezen worden maar uiteraard hoop ik dat mensen uit onze omgeving ook de onderliggende boodschap zullen begrijpen en zullen reageren zoals de andere hofhoudingen in het sprookje. Ik weet dat veel gezinnen met een bijzondere prins of prinses met hetzelfde probleem zitten. Ook zij kunnen dit boekje gebruiken voor de omgeving.

3) Ambieer je het om als beginnende schrijver verder te gaan? Mogelijk dat we meer werk uit jouw hand kunnen bewonderen.
Jazeker! Ik zou graag een écht kinderboek schrijven! Een fantasieverhaal voor kinderen van ongeveer 8 jaar! Het ontbreekt me echter nog aan de tijd en de rust om het te gaan doen! Het vervolg op de “Bijzondere prinses” ligt echter wel al klaar! Ik weet nog niet of ik dat ook in boekvorm ga uitbrengen!

4) Wat verwacht je van je debuut?
Ik heb ontzettend veel leuke reacties gekregen waaronder een aantal “officiële felicitaties”. Dat geeft een heel voldaan gevoel en een zekere trots!! Het boekje is al vaak besteld en overtreft écht mijn verwachting!

5) Ik mag aannemen dat je ontzettend trots bent op je boek. Ik heb zeker veel bewondering voor je lef. Wat gaf de doorslag om het te publiceren? Kun je een korte beschrijving geven van de werkwijze van boekscout?
Om het écht uit te gaan brengen was in eerste plaats natuurlijk het doel om een netwerk voor Merijn te creëren waardoor ze adresjes heeft waar ze eens kan gaan spelen. Daarnaast de wens om ooit nog eens een kinderboek te schrijven. Ik dacht laat ik hier nu maar eens mee beginnen!! Boekscout werkt dan helemaal super! Je levert het manuscript aan en zij helpen je bij het perfectioneren. Daarna wordt alles opgemaakt zoals het boekje er ongeveer uit moet gaan zien en na wat over en weer communiceren krijg je de uiteindelijke verschijningsvorm. Als dan alles is goedgekeurd wordt er een promotiemail verstuurd naar een email-lijst die ikzelf aan lever. Ik vond het erg prettig om het boek i.s.w.m. Boekscout uit te geven.

Ga naar Boekscout