Interview Anita VerkerkHet woord is aan Anita Verkerk. Anita is een succesvolle checklit auteur. Maar
dat is niet het enige wat ze doet. Zowel in Nederland als in het buitenland
zijn haar korte verhalen en kinderverhalen te lezen. Tevens won ze enkele
awards voor haar Engelse romans.


1) Wat schrijft een chicklit auteur?
Een chicklit-auteur schrijft chicklits. :-) Een chicklit is een vrolijke liefdesroman, die altijd een happy ending heeft. Hoofdpersoon in een chicklit is altijd een vrouw of een groepje vriendinnen. Deze boeken zijn dan ook speciaal voor vrouwen bedoeld, hoewel ik zelf intussen ook veel mannelijke lezers heb, want in een liefdesroman kun je natuurlijk niet zonder knappe mannen. :-)

2) Op de site www.anitaverkerk.nl houd je een dagboekje bij over je ervaringen en leven als schrijfster. Hoe ziet een dag van een schrijfster er eigenlijk uit?
Het is vooral hard werken, maar het is wel heel afwisselend. Natuurlijk schrijf ik veel, maar daarnaast moet ik ook heel veel lezen en dingen uitzoeken. Want het moet natuurlijk wel kloppen als ik ergens over schrijf. Ook geef ik geregeld interviews, er zijn leuke feestjes en ik heb veel contact met fans, die mij via mijn website of via Hyves mailtjes sturen.

3) Hoe kom je op het idee van ‘groteletter-boeken’?
Dat is niet mijn idee hoor. :-) De groteletterboeken zijn bedoeld voor lezers die moeite hebben met kleinere letters. Dat gaat niet alleen om mensen die een hekel aan een leesbril hebben, maar er zijn ook veel mensen met oogproblemen, die alleen nog maar grote letters kunnen lezen. Ook mensen die bijvoorbeeld aan leesblindheid lijden, kunnen met grotere letters beter uit de voeten. Daarom is er een speciale uitgeverij, namelijk 'Uitgeverij Grote Letter Bibliotheek' die alleen maar boeken in grote letters uitgeeft. Al mijn boeken komen eerst als paperback in 'gewone' letters uit en na een paar maanden verschijnen ze ook gebonden in grote letters.

4) Je hebt al heel wat titels op je naam staan: ‘Leve de liefde’, ‘Princess Flirt’, ‘Als een zandkorrel in de wind’ om er een paar te noemen. Bij het schrijven van welke titels heb je leuke of minder leuke herinneringen? Heb je ooit last gehad van writers block? Heb je wel eens stukjes uit je tekst compleet moeten herschrijven?
Ik heb eigenlijk aan al mijn boeken fijne herinneringen. Het is heel erg leuk om met helemaal niks te beginnen en dan na heel hard en heel lang werken met een boek in je handen te staan. Het is iets scheppends en dat geeft veel plezier, vooral als het eindelijk af is. :-) Want veel mensen denken dat het allemaal maar zo uit mijn pen komt lopen, maar dat is natuurlijk niet zo. Het is af en toe echt ploeteren! Ik schrijf mijn boeken altijd op de computer en ik herschrijf altijd al terwijl ik schrijf. Dat heet redigerend schrijven en dat houdt in, dat ik bij voorbeeld op een dag een bladzijde of zes aan tekst schrijf en dan blijven daar maar ongeveer twee of nog minder 'goede' bladzijden van over. Die ik dan soms de volgende dag alweer weghaal... Ik heb gelukkig nooit zo'n last van het fenomeen 'Writers block'. Natuurlijk heb ik ook wel eens dagen dat de woorden allemaal wat minder uit mijn pen vloeien en ik zit ook wel eens vast, maar meestal is dat een kwestie van een flink eind gaan fietsen of wandelen en mijn plot nog eens met een fijn kammetje doorspitten, dan loopt het daarna wel weer soepel. Gewoon even iets anders gaan doen, dat is mijn advies in zo'n geval.

5) ‘Heimwee naar Lanzarote’ is je nieuwe aanwinst. Ben je al weer bezig om iets nieuws te bedenken? Zo ja kun je daar iets meer over los laten?
Heimwee naar Lanzarote komt half november bij uitgeverij Ellessy uit en daar heb ik veel zin in! Het is altijd weer heerlijk om een nieuw boek in je handen te kunnen houden. Iedere keer opnieuw geniet ik daar weer ontzettend van en het verveelt nooit! In Heimwee naar Lanzarote komt hoofdpersoon Marina van Houten flink in de problemen. Om de boel om een rijtje te zetten, reist ze naar Lanzarote, waar ze ontdekt dat ze een heel speciale gave met honden heeft.... Heimwee naar Lanzarote gaat 17,95 kosten en het is vanaf half november in alle boekwinkels en internetshops verkrijgbaar. Bij bol.com kun je nu al een exemplaar reserveren en wie alvast een stukje wil lezen, kan op mijn website terecht. www.anitaverkerk.nl Wat mijn toekomstige boeken betreft, ben ik op dit moment bezig met het doorlezen en aanpassen van mijn roman Vergeten Schande. Dat is een roman die in 1995 voor het eerst is verschenen. Die roman is intussen helemaal uitverkocht, maar op veler verzoek komt er in het voorjaar van 2010 bij uitgeverij Ellessy een herziene herdruk uit met een mooie nieuwe omslag er omheen. Daar ben ik nu dus heel druk mee en daarna ga ik aan de slag met het laatste deel van mijn Ambertrilogie, dat Eindelijk gelukkig gaat heten. Ik krijg bijna dagelijk mailtjes van lezeressen die benieuwd zijn hoe het allemaal verder gaat met Amber en haar gezinnetje en eerlijkgezegd ben ik daar zelf ook heel benieuwd naar. :-) En tussendoor schrijf ik nu aan een nieuwe chicklit, die in Schotland speelt. Maar daar is de titel nog niet van bekend. Kortom, ik doe mijn best om weer voor leuke nieuwe boeken te zorgen. :-) Maar eerst wens ik iedereen alvast heel veel leesplezier met Heimwee naar Lanzarote!Ga naar haar website
Ga naar haar webwinkeltje