Interview Arie de RuiterHet woord is aan Arie de Ruiter. In 2000 begon zijn passie voor schrijven.

1) Wie is Arie de Ruiter? Kun je jezelf eens beschrijven?
Ik ben Arie de Ruiter, 60 jaar en getrouwd met Martine van den Brink. Ongeveer in het jaar 2000 begon de passie voor schrijven zich in mij te ontwikkelen. Dit begon met wat artikeltjes in een verenigingsblaadje. Later kwam er een verhalenbundel van mij uit. En tenslotte verschenen mijn twee historische romans "Koopman in de Gouden Eeuw" en "De getrouwde monnik".

2) Wat is je affiniteit met het genre historie? Is het moeilijk om in het verleden te schrijven en daar consistent in te blijven?
In de eerste plaats boeit de vaderlandse geschiedenis mij enorm. Als ik me verdiep in een bepaalde periode, dan staat mij steeds voor ogen dat mijn eigen voorouders daar deel aan hebben gehad. Verder vind ik het belangrijk dat mensen iets over het verleden weten, al was het alleen maar om te beseffen dat de verworvenheden van deze tijd niet vanzelfsprekend zijn. Voorbeeld: Als je tegenwoordig naar Australië op vakantie gaat, dan kan je desgewenst elk uur van de dag via skype o.i.d. contact opnemen met het thuisfront. Als je 100 jaar geleden van Amersfoort naar Zeeland verhuisde, dan zag je elkaar waarschijnlijk de rest van je leven niet meer. Om in het verleden te kunnen schrijven, moet je je eerst goed inleven in de situatie die er toen heerste. Als je daar eenmaal een goed inzicht in hebt, dan is het niet zo moeilijk om dat beeld vast te houden.

3) Kun je meer vertellen over je romans?
"Koopman in de Gouden Eeuw" speelt zich af tijdens de tachtigjarige oorlog. In die tijd ontwikkelde Nederland zich van een Spaanse kolonie tot een grote wereldmacht. In die sfeer speelt zich een broederstrijd af tussen de zoons van graanhandelaar Marnix van Ditselaer. De oudste zoon wenst het alleenrecht op het bedrijf koste wat het kost te verwerven. Daartoe moet hij wel van zijn twee jongere broers af zien te komen. Hij heeft er alles voor over. Zelfs moord…

"De getrouwde monnik" speelt zich rond het jaar 1350 af. Het weeskind Norbert wordt door een reizende monnik meegenomen naar een klooster. Eenmaal volwassen geworden kiest hij ook voor een celibatair geestelijk leven. Dit gaat lange tijd goed, tot hij in de ogen kijkt van de prachtige Beatrijs. Dit boek geeft een mooi beeld van de ruwe middeleeuwen, waarin geloof en bijgeloof, liefde en haat, kuisheid en liederlijkheid soms ingewikkeld met elkaar verweven zijn.

4) Ben je op dit moment met iets nieuws bezig? Zo ja, kun je een stukje sluier oplichten?
Jazeker! Er ligt alweer een manuscript bij mijn redacteuren. Waarschijnlijk gaat het boek "Carmen" heten. Het speelt zich af tussen 1980 en 2005; dus het is geen echte historische roman, maar het bevat een sociaal maatschappelijk item. Carmen wordt in Colombia geboren. Al in de baarmoeder ervaart ze, dat ze niet welkom is in de wereld daarbuiten. Als haar moeder vlak na haar geboorte afstand van haar doet, verliest ze eigenlijk alle vertrouwen in de mensheid. Ze wordt geadopteerd door lieve Nederlandse ouders. Maar als ze eenmaal puber is, komen de gevolgen van haar "valse start in het leven" in volle hevigheid naar boven. Ze komt in een draaikolk terecht waaruit ze niet meer kan ontvluchten. Tenslotte kijkt ze de dood recht in de ogen. Ontsnappen lijkt niet meer mogelijk…, alleen een engel kan haar nog redden. Ik hoop dat dit boek aan het eind van dit jaar uitkomt.

Het boek dat daarop volgt, heb ik ook vrijwel afgerond. Het beschrijft het plaatsje Ermelo in het jaar 1863. Er gebeurt van alles: mensen worden geboren, anderen sterven, er wordt getrouwd en gerouwd. Eigenlijk wordt de gewone mensentijd van 150 jaar geleden beschreven. Maar wat dit alles te maken heeft met het lijk, dat in 1987 in Ermelo gevonden wordt, dat vertel ik nog niet.

5) Wat wil je als ervaren (roman)schrijver onze liefhebbers nog meegeven?
Naast de bekende auteurs zijn er ook veel onbekende schrijvers die erg goede boeken hebben gepubliceerd. Probeer hun werken ook eens! Er zitten af en toe juweeltjes tussen.

Bezoek zijn website: Boekarie