Interview Astid RijffHet woord is aan Astrid Rijff. Columniste en schrijfster van (korte) verhalen. Lees meer over haar veelzijdigheid als schrijfster.

1) Wie is Astrid Rijff?
Geboren in 1960 te Roden. Na de middelbare school zang en viool gaan studeren aan het conservatorium. Na studie lesgegeven op theaterwerkplaats. Via allerlei omwegen ben ik in het theatervak beland. Eerst als medewerkster publiciteit, later als actrice. Na de geboorte van mijn zoon in 1999 heb ik mijn oude liefde, het schrijven weer opgepakt.Dat resulteerde in de bundel 'Astales, het leven bekeken' dat in 2008 uitkwam. Op 15 maart komt haar debuutroman 'Snaren' uit.

2) Je schrijft columns maar ook (korte) verhalen. Waar komt die veelzijdigheid vandaan? Columns kwamen voort uit een stukje dat ik eens schreef voor een site voor thuisblijfmoeders. Ik ben voor die site blijven schrijven en leverde elke maand een column aan. Die zijn geInspireerd door het dagelijks bestaan. Daarnaast vind ik het schrijven van fictie ook erg leuk. Leuk is eigenlijk het woord niet. Het is bijna een soort verslaving. Op een gegeven moment kruipen er personages in mijn hoofd. Ze dringen zich op, laten hun stem horen en dan is het hek van de dam. Dan met ik erover schrijven. Dat resulteert dan in een kort verhaal of in het begin van of een idee voor een roman.

3) Wat houdt het werk van een columniste eigenlijk in?
Als columniste schrijf je een kort stukje van 400 tot 800 woorden. Dat mag in principe overal over gaan in mijn geval als het maar herkenbaar, prikkelend of humoristisch is.Ik lever elke twee weken een nieuwe column.

4) Wat zijn de duidelijke verschillen tussen het schrijven van een column en het schrijven van een (kort) verhaal?
In een column moet je in weinig woorden een afgerond geheel schrijven dat aantrekkelijk is om te lezen. Dat betekent dat je snel tot de point moet komen. De opbouw is anders als bij een langer verhaal of een roman, warbij je veel meer tijd hebt om de lezer te laten 'wennen en verkennen'. Voor mij geldt bovendien dat ik me voor een column laat inspireren door de actualiteit. Voor een verhaal of een roman is dat niet zo. Hoewel het best zo kan zijn dat een krantenberichttje de inspiratie kan vormen voor een fictieverhaal.

5) Je bent vaste columnist voor het tijdschrift 'Catherine'. Hoe is dit in zijn werk gegaan?
Ik heb een open sollicitatie gedaan. Een paar oude columns opgestuurd. Niet lang daarna kreeg ik een enthousiast mailtje van Catherine Keyl dat ze me graag als vaste columniste wilde hebben. En nu doe ik dat met veel plezier.Ga naar haar website
Ga naar haar Twitternovelle
Ga naar haar columns