Interview Bianca MastenbroekHet woord is aan Bianca Mastenbroek. Een talentvolle schrijfster van historische en fantasyverhalen.

1) Wie is Bianca Mastenbroek?
Ik ben een auteur in hart en nieren :-) Al van kinds af aan wilde ik schrijver worden, en die droom maakte ik in 2008 waar toen mijn eerste boek, Vuurproef; een historische roman over heksenvervolging, uitkwam. Vuurproef geeft de lezer een realistisch beeld van de hekserijwaanzin in de 16e eeuw. Het laat de invloed van de heksenwaan in Nederland op de aangeklaagden, hun naasten, de vervolgers en de samenleving zien. Het is een gruwelijk boek, dat eigenlijk alleen maar lovende reacties heeft gekregen. Veel mensen mailden hoe verontwaardigd ze waren en hoe het verhaal en gegrepen had. Na Vuurproef heb ik een heleboel korte, fantastische verhalen geschreven waarvan er veel zijn gepubliceerd en waarmee ik ook twee wedstrijden heb gewonnen. Ik heb een sprookjesboek voor volwassenen geschreven, Zilvernimf en andere bittere sprookjes, dat prachtig geïllustreerd is door Iris Compiet. Ook heb ik meegewerkt aan twee projecten waarin verhalen werden geschreven over archeologische opgravingen. Mijn nieuwste kindje is Bottenduider, een onheilspellende fantasyroman voor jong en oud. Een prachtige hardcover waar ik ontzettend trots op ben! Volgens de eerste lezers is het een boek dat je in één adem uitleest. Bottenduider gaat over leerlinghofduider Ajala, die tijdens een Bottenduiding op een onheilspellende dreiging voor het koninkrijk stuit. Een verrader maakt gebruik van duistere magie om alles wat de koning lief heeft te vernietigen. De Botten vertellen haar dat alles draait om de dood van de koningin, vijftien jaar geleden. Ajala valt midden in een wereld vol geheimen, politieke intriges en oneerlijkheid. Stukje bij beetje komt ze achter de afschuwelijke waarheid. De dreiging voor het koninkrijk is groter dan ze ooit voor mogelijk had gehouden. Als zij geen oplossing vindt, is alles verloren…

2) Wat ons erg opvalt aan jouw werk – zoals we kunnen lezen op jouw site www.biancamastenbroek.nl – is de nodige fantasie die ervoor nodig is. Waar haal jij de inspiratie en je onderwerpen vandaan? Je moet een grote fantasie hebben.
Ik schijn volgens mijn omgeving inderdaad behept te zijn met een behoorlijke dosis fantasie :-) Vaak komt de inspiratie vanzelf. Ik kan getriggerd worden door een enkel woord, waarna ik meteen een heel verhaal in mijn hoofd heb. Soms wil ik over een bepaald onderwerp schrijven en dan vloeit het vanzelf uit mijn pen. Soms heb ik helemaal niets te zeggen, zoals in het geval van Vuurproef, ik moest dat boek gewoon schrijven, mijn hoofdpersoon Anna wilde dat haar verhaal verteld werd. En soms moet ik er ook gewoon hard voor werken. Net zo lang brainstormen, internetten of boven een vel papier hangen tot er een hopelijk geniaal idee bovenkomt.

3) Je droomt ervan om een epische bestseller te schrijven. Zou je kunnen uitleggen wat jou heeft doen besluiten dit heel graag te willen doen? Wat spreekt je dan het meest aan betreft verhalende poëzie?
Ik geloof dat ik er iets anders onder versta dan jij. Met een epische bestseller bedoel ik dat ik een fantastische reeks wil schrijven in de trant van Robert Jordan, Terry Goodkind of Robin Hobb. Een wereld en een verhaal creëren met dusdanig interessante personages dat je er hele boekwerken mee vol kan schrijven. Waarvan de lezers niet kunnen wachten totdat het volgende deel uitkomt.

4) Waar ben je op het moment druk mee? Kun er iets over vertellen? Wat kunnen we verwachten in de toekomst van Bianca?
Ik ben nu heel druk met boekjes voor kinderen. Ik heb een aantal AVI boekjes (dat is het lees-systeem waarmee kinderen op de basisschool leren lezen) geschreven die ik aan de man (lees: uitgever) probeer te brengen. In april komt een boekje van mij uit (De boom in) voor kinderen in groep zes in de serie De gestreepte boekjes van uitgeverij Pica. Ook ben ik met uitgeverij Delubas bezig om twee boekjes te schrijven voor de leeftijdsgroep 10-12 die ook komend schooljaar moeten uitkomen. En ik heb een prentenboekje afgerond waarvoor ik ook nog een uitgever zoek. Ik vind het erg leuk om voor de basisschoolkinderen te schrijven. Als ik kijk naar wat er wordt aangeboden, vind ik de boekjes voor die kids allemaal erg zoet en flauw. Dus ik heb besloten dat het mijn nieuwe doel wordt om spannende, leuke boeken voor die doelgroep te gaan schrijven. De eerste ideeën worden al uitgewerkt. Nu nog uitgevers zo ver krijgen… Ondertussen ben ik ook bezig met een nieuwe fantasyroman Geheugenstrijd. De eerste versie daarvan is klaar. Ik moet nog behoorlijk wat herschrijven, maar ik ben al wel heel erg enthousiast! Wat mij betreft wordt het het eerste deel van een trilogie.

5) We hebben begrepen dat je deel uit gaat maken van de jury Fantasels (een online verhalenwedstrijd gericht op fantasy en SF). Belangrijk bij een schrijfwedstrijd is natuurlijk het beoordelen van andermans werk. Waar ga jij als -toch ervaren fantasieschrijfster -opletten bij je beoordeling?
Als hoofdredacteur van Pure Fantasy (een kwartaalmagazine voor korte, fantastische verhalen) lees en beoordeel ik heel veel verhalen. Wat mij vaak opvalt, is dat een verhaal of een heel erg leuk idee heeft en dan slecht is uitgewerkt (of gewoon slecht is geschreven), of dat het allemaal keurig geschreven is, maar totaal niet boeit. Veel verhalen beginnen veel te langdradig en eindigen te abrupt. Dus ik ga bij Fantastels op zoek naar verhalen die van voor tot achter goed geschreven zijn en die me pakken, die iets vernieuwends brengen, die mij met een glimlach of verwondering het verhaal weg laten leggen. En waarbij ik me dus niet geërgerd heb aan storende fouten of onnodige uitweidingen of een totaal gebrek aan plot of fantasie.

Bezoek haar website
Bezoek Pure Fantasy