Interview Chinouk ThijssenHet woord is deze maand aan Chinouk Thijssen. We hebben haar leren kennen via hyves en ze bezit een veelzijdigheid wat betreft schrijven. Lees hieronder het interview van Chinouk.

1) Wie is Chinouk Thijssen?
Ik ben in 1983 geboren in Rotterdam. Toen ik zo'n tien jaar oud was schreef ik al regelmatig korte verhalen en zelfs een manuscript. Na een studie in de verpleging ben ik opnieuw begonnen met schrijven. In 2005 begon ik als columnist voor verschillende websites en langzaam aan ben ik toen aan mijn eerste serieuze manuscript begonnen: 'Liefdesduivel'. In april 2009 kwam 'Liefdesduivel' uit en in januari 2010 mijn columnbundel 'Hopeloze prinses'. Mijn derde manuscript is nu verzendklaar en de vierde ga ik binnenkort compleet herschrijven. Een lange inleiding om te vertellen dat ik eigenlijk een schrijfster in hart en nieren ben.

2) Op je site www.chinoukthijssen.nl stel je jezelf voor als schrijfster, recensent, freelance redacteur en T-shirtontwerpster. Waar komt die veelzijdigheid vandaan?
Lezen en schrijven zijn twee van mijn grootste passies en ik vind het een uitdaging om alle kanten van dit vak uit te proberen en uit te oefenen. Ik wil heel veel leren en kunnen, waardoor ik mezelf op deze verschillende vlakken kan ontwikkelen. Ik wil graag bezig blijven, ik verveel me in ieder geval nooit.

3) Een verhalenbundel 'Hopeloze Prinses' is uit. Als wat voor soort boek zou je haar kunnen omschrijven?
Je kunt het zelfs een beetje zien als mijn dagboek. Alle columns/verhalen hebben met mijn leven en mijn ervaringen te maken en zijn met veel zelfspot geschreven. Ik bespaar mezelf nooit. Als een verhaal er beter en leuker van wordt wanneer ik mezelf eens goed voor gek zet, doe ik dat graag. Kennissen en vrienden hebben al verteld veel van mij te herkennen. De mensen die mij nog niet (persoonlijk) kennen zullen na het lezen van deze bundel zeker een beter beeld van mij hebben. 'Hopeloze prinses' staat echt voor wie ik ben, soms wel iets overdreven natuurlijk, maar in de meeste gevallen komt het goed overeen.

4) Sinds april 2009 is uit jouw hand 'Liefdesduivel' geschreven. Je eerste debuut. Wij lezen hier ontzettend goede recensies over. Wat is jouw ervaring bij het schrijven van dit boek?
Naar mijn mening was het schrijven van 'Liefdesduivel' vooral een goede oefening. Iets waardoor ik meer heb geleerd over het schrijfproces en alles daar omheen. Ik zie het vooral als een opstapje; een eerste stap in de richting van mijn droom: een boekenkast vol met mijn eigen boeken en een contract bij een grote uitgeverij. Ik vind het heerlijk om zo serieus met het schrijven bezig te zijn. In het begin verwachtte ik er niet veel van. Ik wilde gewoon mijn verhaal kwijt en was zeker nog niet bezig met een eventueel uitgeefproces. Het hele leerproces heeft me goed geholpen bij mijn nieuwe manuscript. Ik maak het mezelf nu iets minder moeilijk op het gebied van ingewikkelde constructies. Less is more.

5) Omdat je zo veelzijdig bent zul je vast iets heel graag willen doen. Kun je een keuze maken; schrijven van spannende verhalen, columns schrijven of redigeren?
Het schrijven van spannende verhalen is iets wat ik mijn hele leven zou willen blijven doen. Ik denk ook niet dat ik daar ooit mee zou kunnen stoppen, al zou ik het misschien willen. Mijn liefde voor dit genre is te groot om hier nooit meer iets mee te doen. Columns schrijven vind ik ook leuk, maar geeft me niet zoveel voldoening als het schrijven van spannende verhalen en boeken. Het redigeren van manuscripten doe ik heel graag en dit is perfect te combineren met het schrijven. Ik heb niet het idee dat ik een keuze hoef te maken tussen het schrijven en redigeren.

   

Bezoek haar website