Interview Connie HarkemaHet woord is aan Connie Harkema. Een veelzijdige liefhebber van schrijven. Ze is journalist, redacteur en schrijfster.

1) De vraag waar wij elk interview mee beginnen is: ‘Wie is Connie Harkema’?
Ik ben op 9 april 1960 geboren en heb tot maart dit jaar afwisselend in de Randstad en het Groene Hart gewoond. Vanaf 2007 hebben mijn man en ik een mooi stekje in de zuidwesthoek van Friesland erbij - in Warns om precies te zijn – waar we nu dus sinds kort permanent wonen. Wel hebben we nog een uitvalbasis in Gouda, omdat onze familie, kinderen en werk zich nog voor een groot deel in de Randstad bevinden. Warns is heel belangrijk voor mij. Daar is de Harkalerie ontstaan: een atelier waar woord en beeld tezamen komen. Daar maak ik schilderijen bij mijn verhalen die ik als illustratie in mijn boeken gebruik, en gedichten bij mijn schilderijen. Die laatste noem ik Schilderdichtsels. In mijn werk staat de mens centraal. Ik wil weten wat mijn gesprekspartners (of personages) doen en wat ze drijft. Het mooiste van mijn vak vind ik dan ook, dat ik door middel van mijn schrijven en schilderen hun enthousiasme kan overbrengen op een breed publiek en daarmee anderen kan inspireren.

2) Het valt ons steeds vaker op dat liefhebbers van schrijven zeer veelzijdig zijn. Men schrijft niet alleen verhalen of complete romans, maar ambiëren ook het vak journalistiek, redigeren of zijn schrijfcoach. Vaak zie je dat het een combinatie is van meerdere ambities, waar uiteraard schrijven centraal staat in welke vorm dan ook. Dit valt ons bij jou ook op. Je bent journalist, redacteur en schrijfster en je hebt nog meer in je portfolio. Zoals we kunnen lezen op je site: www.connieharkema.com. Denk jij dat het ene talent of vaardigheid niet zonder het andere kan? Dat schrijvers niet alleen schrijven maar veel meer willen met het vak ‘schrijven’. Hoe is bijvoorbeeld jouw veelzijdigheid ontstaan?
Ik denk dat dit voor iedereen anders ligt. Dat heeft ook te maken met hoe je leven verloopt, waar je tegenaan loopt. Bij mij is het een uit het ander voortgevloeid. Ik ben in 1988 als zzp’er gestart in de journalistiek. Later is daar redactiewerk bij gekomen. Voor een van de uitgeverijen (Ellessy) heb ik ook wat boekjes geschreven, in de educatieve sfeer. Het is wel zo dat de schrijvers voor wie ik de manuscripten redigeer mij enorm hebben geďnspireerd om zelf met mijn schrijfwerk naar buiten te treden. Dat werden vijf boeken die ik allemaal in eigen beheer heb uitgegeven. Drie van die boeken hebben met mijn werk te maken. Harkefietjes is een bundel columns die in Holland Silhouet zijn verschenen, Con(nie)tacten is gebaseerd op interviews over het Groene Hart die voor de Goudsche Courant heb gemaakt, en Mayonaise & Champagne heb ik in opdracht van een schoonheidsinstituut geschreven. De eigenaresse wilde graag een levensverhaal gecombineerd met het succesverhaal van haar bedrijf. Pas toen ik gedeeltelijk in Warns woonde, verscheen Reisschilderingen. Een verslag over vijfentwintig jaar reizen met eigen illustraties. Een jaar later kwam (On)geloofwaardig op de markt, hetzelfde concept, alleen dan met korte verzonnen verhalen. Met de schrijvers van Uitgeverij Ellessy heb ik een geweldig contact, waardoor andere vormen van samenwerking ontstonden. Zo heb ik voor Herman Vemde meegeholpen aan het ontwerp voor de cover van een van zijn boeken en heb ik voor Jacob Vis illustraties bij een aantal van zijn korte verhalen gemaakt (zie www.parelz.nl) .

3) We hebben al eerder contact met elkaar gehad en gesproken over je misdaadroman. Kun je ons daar iets meer over vertellen?
Ja, dat is het boek Buitenspel, dat ik samen met Gerard Nanne onder de naam Nanne Harkema heb geschreven. Ook die samenwerking is tot stand gekomen via Ellessy. Ik ben Gerards vaste redactrice en op een gegeven moment hadden we het plan om samen een boek te schrijven. Om en om een hoofdstuk. Dat is enorm leuk om te doen, omdat je steeds opnieuw gedurende het schrijfproces feedback krijgt en wakker wordt geschud. Buitenspel is nog maar ruim een maand uit en speciaal geschreven in aanloop voor de WK. Het is tevens het eerste boek uit een spannende serie misdaadromans met telkens een ander maatschappelijk gerelateerd onderwerp op de achtergrond. Bij Buitenspel draait het om hooligans, homohaat en de gigantische bedragen die in de voetbalwereld omgaan. Hoofdpersoon is Matty Cremer, net als ik journalist van beroep. Zij is degene die de moord op een topvoetballer bij Feijenoord ontrafelt. Eind mei was er spetterende presentatie van het boek bij Selexyz Donner in Rotterdam, waarbij een bestuursdelegatie van de supportersvereniging aanwezig was. Ook hadden Gerard en ik er een leuk interview met Jurgen Joosten van de boekensite Ezzulia. Buitenspel is in elke reguliere boekhandel te koop.

4) Een schrijver zit niet stil. Die ervaring hebben wij ondertussen na al een tijdje bekende en onbekende schrijvers geďnterviewd te hebben. Zou je ons kunnen vertellen waar je nu mee bezig bent. Wat kan men in de toekomst nog meer van je verwachten?
Dat heb je goed ingeschat. Ik ben met tal van voorbereidingen bezig. Als eerste wil ik me meer gaan toespitsen op mijn Schilderdichtsels. Nu al zijn ze als afzonderlijke ansichtkaart of geplastificeerd A4’tje te verkrijgen, maar ik zou graag een paar gedichtenbundels maken. Waarschijnlijk ook aan een bepaald thema ophangend, zoals Kerstmis. Denkbaar is dat dit een combi van korte verhalen, gedichten en illustraties wordt. Daarnaast ga ik na mijn vakantie beginnen met een eigen relax-roman, ook bij uitgeverij Ellessy. Belangrijke ingrediënten worden het tv-programma Boer zoekt vrouw en de film Komt een vrouw bij de dokter. Ik denk dat dit een soort compilatie van beide moet worden. En natuurlijk ben ik al druk met het tweede boek dat ik in samenwerking met Gerard schrijf en dat waarschijnlijk De val van een kroonprins gaat heten.

5) Door je veelzijdigheid is men in de gelegenheid om van je vaardigheden en kennis gebruik te maken door middel van interviews, redigeren van teksten, boekrecensies, enz.. Wat zouden onze liefhebbers kunnen doen om van deze diensten gebruik te kunnen maken?
Geďnteresseerden kunnen mij mailen (info@connieharkema.com) of bellen (0514-795034). Ik vind het moeilijk om precies te omschrijven wat ik doe. De mogelijkheden zijn echt legio. Sinds kort voeg ik mijn werkzaamheden samen onder de noemer beeldend woordkunstenaar. Behalve voor redigeer- en journalistiek werk kunnen mensen bij mij terecht voor werk op maat, of het nu gaat om een boek, gedicht, schilderij of een combinatie daarvan. Daarnaast houd ik lezingen en voordrachten (inclusief beeld) en vul ik werk van anderen aan met tekst, foto’s en illustraties. Ook kan ik schrijfworkshops in een leuke setting organiseren, zoals dichten in het bos of schrijven bij het water. Het Friese landschap leent zich daar bij uitstek voor, maar ik kom ook graag bij de mensen thuis, ongeacht waar ze wonen. Kortom, heeft iemand een aardig idee: ik brainstorm graag mee om er een leuke vorm aan te geven.

Voor een indruk van mijn werk verwijs naar mijn site:
www.connieharkema.com

Verder staan er foto’s van mijn schilderijen op www.flickr.com/photos/41846988@N07 en heb ik een speciale weblog op www.connieharkema.blogspot.com, waar ik alle nieuwtjes op zet.

Tot slot breng ik elke twee weken een digitale nieuwsbrief uit. Deze is aan te vragen via info@connieharkema.com