Interview Dick van ZijderveldHet woord is aan ... Dick van Zijderveld. Is schrijver van verhalen en novellen met een pychologische of magisch-realistische thematiek.

1) Wie is Dick van Zijderveld?
Filosofisch gezien een moeilijke vraag. Wat concreter dus: Ik heb sociologie gestudeerd, gewerkt als onderzoeker, voorlichter en later als redacteur. Het duurde nogal een tijd voordat ik mijn jeugddroom om schrijver te worden, terugvond. Inmiddels is het me mogelijk een groot deel van mijn tijd aan het schrijven van fictie te besteden. Meestal schrijf ik kortere verhalen; maar onlangs is mijn eerste roman, "Achterhaald verleden", uitgekomen.

2) Wat ons vaker opvalt, is dat een auteur niet alleen maar getypeerd wordt door het schrijven van verhalen of novellen alleen. De meeste auteurs hebben meer in hun mars. Zo ben jij bijvoorbeeld ook redacteur van literair tijdschrift "Azra Magazine". Hoe ben je in de functie als redacteur gerold?
In 1996 werd ik genomineerd voor de Nieuwegeinse Literatuurprijs. Daardoor kwam ik in contact met Stichting Beeldspraak, die het literair tijdschrift OpSpraak uitgaf. Uit dat contact vloeide een uitnodiging voort om in de redactie te komen; in de nazomer van 2008 ben ik gevraagd als hoofdredacteur. Sinds die tijd hebben we met een grotendeels vernieuwde redactie het blad een nieuwe opzet en vormgeving gegeven. Helaas heeft Beeldspraak door de economische omstandigheden inmiddels moeten besluiten de uitgave van OpSpraak te staken In maart 2012 verscheen het laatste nummer. Als redacteur van OpSpraak kwam ik in contact met uitgeverij Parelz. Deze vroeg mij aan de redactie van het nieuwe literair tijdschrift Azra magazine deel te nemen.
Daarnaast heb ik nog het een en ander aan non-fictie gepubliceerd. En van de leukste projecten van de afgelopen jaren was de samenstelling van het boekje "Funshoppen in het Nederlands", waarvan ik een van de samenstellers ben. Op het ogenblik werk ik met een kleine groep aan een nieuwe, uitgebreidere versie van dit boekje.

3) Op je website www.dickvanzijderveld.nl komen we een link "schrijverskring" tegen. Kun je daar meer over toelichten? Wat houdt Schrijverskring in?
Dat zijn pagina's van Schrijverskring Gyrinus natator (genoemd naar het schrijverke waarover Guido Gezelle heeft gedicht). Deze kring is voortgekomen uit een initiatief van deelnemers van een cursus Creatief schrijven, ruim tien jaar geleden. Zelf ben ik nu zo'n jaar of acht, negen lid van de Schrijverskring. De leden van de kring komen ongeveer tien keer per jaar bij elkaar om elkaars werk te bespreken. Hierbij zijn twee dingen van belang: in de eerste plaats dat de groep "veilig" is, dat wil zeggen dat het niet erom gaat elkaar de loef af te steken, maar elkaar constructieve kritiek te geven, en in de tweede plaats dat de leden genoeg inzicht hebben in het schrijfproces om inderdaad kritisch naar elkaars werk te kunnen kijken. Verder worden wetenswaardigheden op literair en taalkundig gebied uitgewisseld. Op de webpagina's stellen de leden zich voor, en is een aantal verhalen van hen geplaatst.

4) In oktober verscheen je roman "Achterhaald verleden". Kun je daar iets meer over vertellen?
"Achterhaald verleden" is een roman met een magisch-realistische inslag. In het verhaal wordt de hoofdpersoon door een schijnbaar onbeduidend voorval geconfronteerd met zijn verleden, waarin hij onverwachte dingen ontdekt. Uiteindelijk leidt dat tot een radicale verandering in zijn leven. Er komen vragen aan de orde als: Is het toeval dat dingen lopen zoals ze lopen? Kunnen mensen voor elkaar bestemd zijn? Deze thema's zijn hier in de vorm van een roman uitgewerkt. Daarnaast bevat het boek elementen van een thriller.
In 2009 is "Late lente"verschenen, een bundel eveneens magisch-realistische verhalen. In die verhalen verken ik in feite de grenzen van de dagelijkse realiteit, probeer ik hoe het ongewone, het niet-verwachte, het schijnbaar onlogische, in het dagelijks leven kan verschijnen. Deze bundel is nog maar beperkt leverbaar: de laatste exemplaren zijn te bestellen bij www.boekmerk.boekwinkeltjes.nl.
Het verhaal "Late lente" is op het ogenblik te verkrijgen als keuze bij uitgeverij Parelz, als papieren uitgave en als e-verhaal. Bij deze uitgeverij kan men een bundel verhalen naar eigen keuze samenstellen. Verder heb ik verhalen gepubliceerd in de bundel "Schrijvers van De Werkschuit" (Zeist, De Werkschuit, 2004), op Hernehim Cultuurpagina's, in OpSpraak en in Azra Magazine. In de digitale bundel "Een witte roos", die maar kort verkrijgbaar is geweest, stond ook een aantal nieuwe verhalen.

5) Wat kunnen we in de toekomst nog meer van je verwachten? Waar kunnen we je naam nog meer tegenkomen?
Op het ogenblik werk ik aan een nieuwe roman, die hoogstwaarschijnlijk ook weer magisch-realistisch getint zal zijn. Ik kan hier nog niet veel over zeggen, hij is nog geheel in ontwikkeling. Ik hoop dat hij in de loop van volgend jaar (2015) kan verschijnen. Wanneer het project meer gestalte gaat krijgen, plaats ik berichten erover op mijn webpagina's en in de sociale media. Houd die dus in de gaten!

Verder heb ik plannen om een nieuwe, dikkere verhalenbundel uit te brengen waarin ook de verhalen uit "Late lente" zijn opgenomen.

Ten slotte ligt het in de bedoeling zo nu en dan op te treden voor een lezing of presentatie.

Webstek: www.dickvanzijderveld.nl