Interview Jorinde HovenkampHet woord is aan Jorinde Hovenkamp. Een initiatiefneemster van Potential Publishing. Uitgeverij Potential Publishing is een nieuwe online uitgeverij die op zoek is naar onbekende schrijvers met manuscripten. Zij bieden op geheel eigen wijze elke schrijver de kans om als e-book gepubliceerd te worden en daarmee geld te verdienen. Lees meer over dit initiatief in haar interview.

1) Wie is Jorinde Hovenkamp?
Ik ben 32 jaar en woon en werk als croupier in Utrecht. Daardoor werk ik meestal 's avonds waardoor ik overdag veel tijd heb voor mijn passies: met mijn honden wandelen en fietsen en ondertussen te brainstormen in de rust van de natuur. Verder is daarop voortbordurend schrijven een geliefde bezigheid en heb ik onlangs Potential Publishing opgericht.

2) Onlangs heb je contact met ons opgenomen over een persbericht die je graag geplaatst wilde hebben op schrijvers4fun. Daarop hebben wij enthousiast gereageerd op het initiatief die je ons liet lezen. Kun je ons meer vertellen over 'Potential Publishing'?
Potential Publishing is een non-profit organisatie die ik dit jaar heb opgericht; een platform voor schrijvers en lezers. De bedoeling is dat mensen met een goed manuscript (wat meestal niet commercieel genoeg is voor een echte uitgever), hun verhaal opsturen en dat we dat voor €2,50 als e-book verkopen. Per verkocht exemplaar gaat een euro gaat naar de auteur, van de rest worden onkosten zoals de websites, advertenties en belasting betaald. Het is een manier voor auteurs zonder uitgever om hun manuscript onder aandacht van lezers te brengen en reacties erop te ontvangen. Belangrijk is dat het manuscript wel kwaliteit heeft want we willen natuurlijk geen troep verkopen, aangezien lezers dan niet nog een keer langskomen om een e-book te downloaden. Met dit initiatief hoop ik dat meer schrijvers een kans krijgen om door een publiek gelezen te worden en zich verder kunnen ontwikkelen door de feedback die ze hiervan krijgen. Er is zoveel talent, maar weinig krijgen een kans om zonder zelf kosten te maken gepubliceerd te worden. Op deze manier heeft de lezer een goedkoop boek en verdient de auteur er ook nog wat aan. Er is nog een heleboel meer over te vertellen en uit te leggen, dit kun je allemaal lezen op www.elkeschrijververdienteenkans.nl

3) Zelf merken wij natuurlijk ook dat e-books de toekomst zullen beheren. Denk je zelf dat over 20 jaar de 'papieren' boeken uit de boekenkasten zullen verdwijnen en plaats moeten maken voor elektronische boeken? Mogelijk heb je daar een sterke mening over.
Ik denk over twintig jaar nog niet helemaal, maar dat e-books dan wel een zeer grote plaats innemen. Als de e-books meer zijn ingeburgerd, zullen veel mensen de voordelen en gemakken gaan inzien en volledig op e-books overstappen. Toch geloof ik dat de papieren boeken de komende vijftig jaar niet helemaal zullen verdwijnen, mede doordat de oudere generatie vaak geen zin meer heeft om zich in al die elektronica te verdiepen. Zelf hoop ik trouwens ook van niet; een papieren boek heeft ook wel iets heel speciaals, zeker als het door jezelf is geschreven! Een soort kindje van jezelf wat je vast kan houden…

4) Na kennis gemaakt te hebben met je initiatief hebben wij ontdekt dat je zelf graag schrijft. 'Liefde als drijfveer' (het boek wordt genoemd in de top 10 leestips in dit journaal) is je laatste aanwinst. Hoe kwam je tot het schrijven van dit boek en zou je meer over het boek kunnen vertellen?
Liefde als drijfveer is mijn eerste familieroman én eerste officiële boek. Hiervoor heb ik een thriller in eigen beheer geschreven en ben naar aanleiding daarvan door mijn huidige uitgeverij benaderd of ik romans voor hen kon schrijven. Dat heb ik gedaan en daar is als eerste dit boek uitgerolt. Liefde als drijfveer gaat over een gescheiden vrouw die met haar kinderen naar het platteland verhuist om haar grote droom waar te maken: een oude boerderij ombouwen tot een luxe hondenpension. Al snel zijn ze onderwerp van roddels in het dorp en ontmoeten ze een gehandicapt meisje en haar vader die het gezin te hulp schieten. Het gezin maakt de vreemdste gebeurtenissen mee, maar blijft doorzetten tot hun doel is bereikt. Ik vind het een luchtig, lief verhaal geworden en voor mijn volgende roman (Verbroken stilte verschijnt zomer 2011) heb ik een wat zwaarder onderwerp gekozen. Wat doe je als je je oude grote liefde weer vindt, maar hij verminkt is door brandwonden? Kun je daar beiden doorheen kijken of niet? En wat voor oordeel heeft jullie familie?

5) Wat zijn je toekomstplannen als schrijfster? En wat zijn de toekomstplannen van 'Potential Publishing'?
Ik ben momenteel bezig aan een thriller, ik hoop dat ik daar een 'papieren' uitgever voor vind en me daar verder in kan ontwikkelen. Thrillers schrijven is heel anders dan romans en is wat mij betreft een grotere uitdaging en dat is op dit moment wat ik het allerliefste wil. Wie weet komen er in de toekomst nog meer romans, ik zie wel hoe mijn pet staat. Zeg nooit nooit... Ik hoop dat Potential Publishing veel inschrijvingen van schrijvers krijgt en veel mensen deze e-books gaan downloaden. Het lijkt me heerlijk om daar flink mee bezig te kunnen zijn en andere schrijvers te kunnen stimuleren. Ik geloof dat als veel schrijvers zich inschrijven het heel groot kan worden en een druk bezochte webwinkel kan worden. Als het écht heel goed gaat lopen, kunnen misschien de uren die ik erin steek ook vergoed worden en kan ik meer met Potential Publishing bezig zijn en wat minder werken voor mijn huidige werkgever. Dat is helemaal mijn droomsenario!Bezoek Potential Publishing