Interview Judith VisserHet woord is aan Judith Visser. Haar eerste boek verscheen in 2006 en sindsdien is Judith niet meer weg te denken uit de lijst van succesvolle schrijfsters.

1) De vraag waar ‘het woord is aan…’ in ons journaal altijd mee begint is: Wie is Judith Visser?
Judith Visser is schrijfster en dierenvriend. In 2006 is mijn eerste boek verschenen (Tegengif) en sinds dat moment ben ik fulltime schrijfster. Eigenlijk heb ik Voedingsleer gestudeerd, en heb daar ook mijn diploma's voor gehaald, maar toen ik bezig was met de plannen voor het opzetten van mijn eigen praktijk als Voedingsconsulente kwam het idee voor Tegengif in me op en ik besloot om me eerst daar eens aan te wagen. En de rest is geschiedenis... haha. Schrijven doe ik thuis, in gezelschap van mijn twee grootste vriendinnen: mijn honden Romy en Sandy.

2) Zijn je boeken ‘Stuk’, ‘Tinseltown’, ‘Tegengif’ en ‘Oversteken’ gebaseerd op puur fictie of zijn ze autobiografisch getint?
Al mijn boeken zijn fictief, maar het decor waarin de verhalen zich afspelen zijn meestal wel echt. Zo speelt Tegengif zich af in bestaande bordelen, en Stuk op de middelbare school waar ik zelf ook op heb gezeten. Maar de verhalen zijn verzonnen!

3) Waar haal jij eigenlijk je inspiratie vandaan? Heb je nog enkele schrijftips voor onze beginnende schrijvers en hoe is dit proces bij jou verlopen toen jij nog beginnend schrijfster was?
Aan inspiratie geen gebrek... de ideeen stromen vrijwel dagelijks mijn hoofd binnen. Een goed idee vervolgens omzetten in een daadwerkelijk manuscript... dat is andere koek. En dat is soms best lastig. Er komt veel discipline en uithoudingsvermogen bij kijken... vooral aan het begin denk ik soms: hoe gaat dit ooit lukken? Het beste advies dat ik iedereen, inclusief mezelf, kan geven is: gewoon doen. Doorgaan. Blijf schrijven tot het er staat. Al staat het verhaal er maar op zijn allermagerst, het belangrijkste is DAT het er staat. Dat je iets hebt om verder aan te werken, om mee aan de slag te gaan, uit te breiden, enz.

4) ‘Oversteken’ ligt sinds september 2009 in de winkel en je bent al met je volgend boek bezig. Kun je hierover meer vertellen?
Mijn volgende boek heet TRIP en op dit moment ben ik hard bezig met de laatste loodjes van het manuscript. Volgende maand moet ik het inleveren bij de uitgeverij, waarna er natuurlijk nog een hele redactiefase en zo komt. Maar een paar weken geleden heb ik besloten om meer dan de helft van het manuscript te schrappen en om te gooien, waardoor ik nu op het allerlaatste moment als een gek aan het herschrijven ben.... behoorlijk stressvol! Maar het komt goed. Dat moet, haha. TRIP gaat over Amber, een meisje van 17 dat de zomer bij haar oudere neef Stan in Rotterdam doorbrengt. Stan zit echter diep in de problemen, en al snel raakt ook Amber daarbij betrokken. Ze komt terecht in een louce onderwereld waarbij zowel het leven van haarzelf als dat van haar hond op het spel komt te staan...

5) Je bent een talentvolle schrijfster (al zeggen we het zelf) en gewend om interviews te geven, zoals we kunnen lezen op je hyves-pagina. Wie zou jij wel eens willen interviewen? Heb je zelf ook een favoriet?
Ik interview zelf niet zo vaak mensen. Ik krijg wel opdrachten aangeboden, van bladen en zo, maar ik doe het eigenlijk alleen maar als het me echt interessant lijkt en dat komt niet vaak voor. Ik ben er gewoon ook niet zo goed in, het kost me erg veel tijd en die besteed ik liever aan het schrijven van mijn boeken. Maar als ik iemand zou mogen interviewen... wie dan ook... dan zou dat denk ik de Japanse schrijfster Natsuo Kirino zijn. Ik vind haar boeken erg mooi en heel goed uitgewerkt en ik denk dat een gesprek met haar heel inspirerend zou werken. Maar een avond doorbrengen met Lady GaGa lijkt me een unieke ervaring, hahaha.Bezoek haar website