Interview Marleen MutsaersHet woord is aan ... Marleen Mutsaers. Auteur van ‘Het Monster Van Mama’ en ‘Knobbelmonsters en Ander Gespuis’. Op haar eigen manier laat ze/wil ze kinderen en jongeren de ziekte kanker bespreekbaar laten maken.

1) Wie is Marleen Mutsaers?
Oorspronkelijk kom ik uit Tilburg maar woon er sinds maart 1991 niet meer... Ik spring zeer enthousiast in nieuwe avonturen en ben optimaal positief ingesteld.

2) Kun je meer vertellen over de inhoud van je twee boeken: 'Het monster van mama' en 'Knobbelmonsters en ander gespuis'?
Hierin vertel ik over Mara (en broertje Kris) die moeten zien om te gaan met de ziekte en het ziekteverloop van hun moeder. (Ik weet dat vaders ook borstkanker kunnen krijgen, over een moeder schrijven is puur vanuit mijn eigen ervaring "makkelijker".) Ik wilde er iets positiefs mee doen.

3) Je boeken zijn geschreven gezien door de ogen van een gezond kind. Was dit niet ontzettend moeilijk? Wat wilde je ermee bereiken om het vanuit dit perspectief te gaan schrijven?
Eigenlijk kan ik gewoon het beste vanuit dit perspectief schrijven maar het komt zo het meest tot zijn recht omdat het zo ook rechtstreeks bij je binnenkomt, zeg maar, dicht op de huid. Maar naar mijn mening wordt het nergens te eng of zo. Ik heb er expres voor gezorgd dat het niet sentimenteel wordt en alle situaties heb ik altijd met respect willen schrijven.

4) Ondanks het feit dat je twee boeken nu uitgegeven zijn ben je al langer auteur in hart en nieren. Kun je meer over je passie voor schrijven beschrijven?
Vanaf mijn zesde, dus vanaf dat ik een pen kon vasthouden wilde ik al schrijven. Ik schijn zo iedere dag een enkele zin in mijn "poëzieboekje" te hebben gezet, een vroeg soort statement, haha. Ik begon in 1977 met "fanfiction", dan schrijf je over bestaande series, met bronvermelding. Ik was destijds twaalf, dus het was uit bewondering. Ik heb ze nog steeds ergens liggen want ik stuurde ze natuurlijk niet ergens heen. Dat deed ik met mijn eigen verhalen, in 1980 en verder...
Na ontzettend veel afwijzingen, waaronder dit schrijven: "uw schrijfstijl lijkt op dat van een verwilderd paard, als u het temt dan zit er wellicht een schrijfster in u." Of dit: "Je stijl is gewild kolderiek." Nu heet dat chicklit en vele anderen zijn mij daarin met v eel succes voorgegaan, kijk daarvoor maar eens op chicklit.nl... Toen was de tijd er denk ik niet rijp voor, voor luchtige, wat chaotische boekjes à la Bridget Jones. Ik bedoel niet de "Boeketreeks", dat is wat anders.

5) Wat kunnen we meer verwachten van je in de toekomst?
Ik ben nu bezig voor uitgeverij Clavis, het is de bedoeling dat het een serie wordt, ja, opnieuw in die luchtige kolderieke, verwilderde stijl... En misschien dat ik een oud verhaal van me ga opknappen, restylen tot een chicklit! Maar tja, ik vrees dat de chaoot in me aanwezig blijft. Ik wil me trouwens ook blijven inzetten om ziektes kindvriendelijk te verwoorden. Alle kinderen verdienen een goede uitleg, fijne boeken en een steuntje in de rug. Met een zieke ouder of als ze zelf ziek zijn hebben ze het al moeilijk genoeg in de maatschappij.

  

Bezoek haar website