Interview Nick BrokHet woord is aan Nick Brok. Een liefhebber voor het schrijven van jeugdverhalen. Lees alles over Nick en zijn passie.

1) Wie is Nick Brok?
Dit is een niet zo gemakkelijke vraag. Wie ben je? Dat vraagt iedereen zich wel eens af. Op de website schrijf ik zelf: Mijn naam is Nick Brok en ik ben op 13 maart 1962 in Eindhoven geboren. Ik woon nog steeds op hetzelfde adres als waar ik geboren ben, dus al meer dan 47 jaar! Oorspronkelijk ben ik elektronicus maar sinds 1988 niet meer als zodanig werkzaam. Ik ben al meer dan 20 jaar arbeidsongeschikt en doe daarvoor in plaats veel vrijwilligerswerk bij diverse Eindhovense instellingen. Deze werkzaamheden vullen mijn dag op een zinnige wijze en daartussendoor schrijf ik verhalen voor de jeugd. Wat wel een beetje met schrijven te maken heeft: ik werk als technicus bij Stichting Poethement Eindhoven. Dit is een jonge organistatie die het schrijven in Eindhoven wil bevorderen.

2) Op je website geef je aan dat je 'eigenwijze' verhalen schrijft voor de jeugd vanaf 12 jaar. Waarom 'eigenwijs'?
Deze vraag is wat eenvoudiger. Met eigenwijs bedoel ik: geschreven op een eigen wijze. Ik laat me niet sturen door wat literair correct is. Ik schrijf in gewoon Nederlands en er kan wel eens een uitdrukking op een andere manier gebruikt worden dan gebruikelijk is. Toen ik 14 was miste ik vooral dat soort boeken. Er waren alleen maar kinderboeken en volwassenen romans. Iets ertussenin was er niet. Inmiddels zijn er ook al adolecenten boeken, maar deze gaan meestal over de typische problemen van het kind dat volwassen wordt. Daar is natuurlijk niets mis mee. Ik wordt zeer sterk aangetrokken door Sciencefiction en fantasy verhalen, deze lees ik ook veel.

3) Wie of wat heeft jou gemotiveerd om jeugdverhalen te gaan schrijven? Het is toch een aparte manier van schrijven. Wist je bijvoorbeeld van jongs af aan dat er een schrijver in je schuilde?
Ik heb persoonlijk nogal wat meegemaakt en ben pas na de dood van mijn moeder (mijn vader is in 1988 overleden) gaan schrijven. Volgens de mensen die me langer kennen had ik altijd al veel fantasie dus was het verzinnen van verhalen geen probleem. Bij het maken van opstellen op school scoorde ik hoog. Pas na het publiceren van mijn eerste verhaal: Amara's ervaringen trilogie kreeg ik zowel negatieve als positieve kritieken te verwerken. De meeste waren opbouwend van aard zodat ik er veel van leerde. Een ding waar iedereen het over eens was is dat ik originele verhalen verzon. Het eerste verhaal was ontstaan door het spelen van een console spel (Playstation) Star Ocean 2. In mijn boeken is daarom duidelijk het RPG (Role Playing Game) principe herkenbaar. Ik heb veel van deze spellen gespeeld. Waarom ik voor de jeugd schrijf? Deze zijn vaak onbevangen en analyseren niet tijdens het lezen; tenminste niet zoals een volwassene het zou doen: klikt het met het avontuur dan amuseert deze zich. Van volwassene boeken wordt verwacht dat het een literair gehalte heeft. Daar heb ik de meeste moeite mee: een boek moet lekker toegankelijk zijn en de lezer moet serieus worden genomen. Trouwens wat ook bijzonder is: ik componeer bij mijn verhalen ook speciale muziek.

4) Waar gaat je nieuwe boek 'Di manidriaga' de drakenmeester eigenlijk over?
Hier citeer ik graag datgene wat ik op het web hierover schrijf:

Tijdens zijn vakantie in Egypte doet de jonge Eindhovense elektronicus Peter een bijzondere ontdekking. Wat hij op dat moment nog niet weet: zijn hele leven lang wordt hij door een klein drakenras in de gaten gehouden. Hij trekt ook de aandacht van twee vrouwen die op een verre planeet wonen. Zij denken dat hij degene is die hen zou kunnen redden. Daarom besluiten zij hem mentale beelden te sturen om hem duidelijk te maken dat ze zijn hulp nodig hebben. Dat dit grote gevolgen voor zijn leven zou hebben kon hij op dat moment nog niet weten. Enkele jaren later krijgt hij steeds meer te maken met absurde dromen die steeds angstaanjagender worden. Op een gegeven moment wordt dit hem teveel: hij besluit, door middel van zijn speciale gave en de door hem opgedane buitenaardse kennis, naar die vreemde wereld te gaan. Daar leert hij een van de twee vrouwen zeer goed kennen en raakt hij betrokken bij een magisch avontuur: een strijd tegen een reusachtig gevaar, dat als het Zwaard van Damocles boven de Aarde en Majindar hangt!

5) Je laatste boek is net uit, maar ben je al met iets nieuws bezig? Zo ja kun je er iets van vertellen?
Ik ben met een paar verhalen bezig. Ook heeft mijn huidige uitgever belangstelling mijn eerste boek opnieuw uit te geven. Ik ben ermee bezig deze aan hun wensen aan te passen. Een verhaal is wat betreft de vertelling bijna af en is een kort verhaal over een ontdekking van tijdloze communicatie (Communicatie die niet wordt beperkt door de lichtsnelheid). Kortom ik blijf aan het schrijven. Of dit iets wordt om ooit uitgegeven te worden? Dat weet ik nog niet. Een ander verhaal is nog lang niet af en gaat over een zoon van een archeologenechtpaar die een buitenaardse priesteres ontmoet na zijn zoektocht naar wat door zijn ouders is ontdekt. Hij heeft zijn ouders verloren door een terroristische aanslag. Als ik er niet over eens kan worden of het verhaal goed is zie ik het in ieder geval als een leuke schrijfoefening.Bezoek zijn website