Interview Rients HofstraHet woord is aan Rients Hofstra. Zijn boek 'Romke D'13' is een als roman geschreven maatschappijkritisch boek. Een bouwvakker, een vrijbuiter, een veeboer annex CDA wethouder en een afgekeurde onderwijzer komen regelmatig samen in een stamkroeg. Lees alles over Rients en zijn boek.

1) Onze lezers willen altijd graag kennismaken met de auteur. Kun je kort uitleggen wie Rients Hofstra is?
Mijn naam is Rients Hofstra, geboren te Joure op 31 oktober 1949 als tweede kind en oudste boerenzoon. Na de lagere school, MULO B in Joure, de P.A. na de HAVO-top te Heerenveen begonnen met lesgeven als 21 jarig broekie aan de openbare lagere school in Muiderberg. Dat ca. 30 jaar volgehouden, gedwongen uitgestapt na diverse hervormingen, reorganisaties en nog meer frustraties.

2) Je boek heet 'Romke D'13', hoe kom je aan die naam? Wat gaat er schuilt achter de titel?
Romke is een zwarte labrador waarvan de naam lekker bekte voor D'13. Althans volgens de oprichter van een nieuw op te richten politieke partij met slecht één allesoverheersend programma punt. De D staat voor Democritisch Democraal en 13 voor 2013, een sneer naar D'66, een partij die zou worden opgeheven wanneer enkele doelen om het politieke landschap om te ploegen, bereikt waren. Realiteit is dat ze al jaren voorop lopen in de achterkamertjes. De politiek is wel een essentieel deel van het boek, maar overheerst niet. Na lezing zal de overtuiging blijven hangen dat het staatsbestel democratischer en veel professioneler kan, maar ook dat het boek naast politiek veel afwisseling brengt waarbij nogal wat onverwachte wendingen voorkomen, met een thrillerplot als slot.

3) Om een duidelijk beeld te krijgen van je boek, willen wij graag meer weten over de inhoud van 'Romke D'13'. Kun je eens uitweiden over de inhoud?
Het is een als roman geschreven maatschappijkritisch boek. Een bouwvakker, een vrijbuiter, een veeboer annex CDA wethouder en een afgekeurde onderwijzer komen regelmatig samen in een stamkroeg. Tijdens die bezoeken wordt er slap geluld, maar ook historisch of filosofisch uitgewijd over onderwijs, de zorg, religie, tv., voetbal en andere actuele zaken. Alles met humor en zelfspot beschreven, soms shoquerend, dan weer beschouwend. Verder loopt er een zaak over een onterecht geruimd graf en wordt de integriteit van religieuzen getoetst. Aan de leestafel zit een excentriek figuur, die een nieuwe partij op wil richten, omdat de democratie om zeep wordt geholpen door compromissen, gedogen, uitruilen, piketpaaltjes, uitsluiten, vallende kabinetten, baantjesjagers en incompetente bewindslieden, waar Blok en Bleeker model staan voor de vele Bleke Blokjes die in Den Haag rondzwalken. Tevens wordt er een omgekeerd geloof geïntroduceerd en heeft een van de kroegmaten zelfs voetbalvernieuwingen in petto.
Vijf van de vele reacties:
Yvonne Kroonenberg: "Jij kan niet alleen schrijven, je hebt ook een krachtige directe stijl."

Journalist Harry de Jong: "Genoeg ammunitie voor een intrigerend en niet alledaags boek."

Corrie Lamers-Termaat (recensent): Hay Rients, heb je boek inmiddels al uitgeleend! Mijn typering: idealistisch, bevlogen, vol heimwee maar ook utopisch, zolang er mensen zijn die geloven zal niets vrijblijvend zijn. Ik wil er ook anderen mee kennis laten maken om er verder over te filosoferen.

Harry Mock ( de man van de 'Schaal van Mock') heeft het revolutionaire politieke hoofdstuk 2x moeten lezen (zelf zei hij: bestuderen), had wat op- en aanmerkingen, maar kon er geen gaten in schieten. Giel van Hooff, hoofdredacteur universiteit Eindhoven min of meer hetzelfde.

Een directeur van een fin. adviesbureau bestelde 6 boeken voor zijn 6 medewerkers nadat hij het boek bij Bol.com had besteld. Naderhand nog eens 25 als relatiegeschenk bij elke afgesloten polis en bij hypotheekcontracten.

4) Waar is 'Romke D'13' te verkrijgen?
Overal. In alle boekwinkels, via webwinkels en rechtstreeks bij mij, gesigneerd met enige korting. Ook als E-book te koop.

5) Als je de gelegenheid zou krijgen om beginnende schrijvers toe te spreken, wat zou je ze dan zeggen? Welke tips & tools zou je ze willen meegeven?
Niet iedereen hoeft je boek leuk te vinden, maar zorg er voor dat men het goed vind. Houd er rekening mee dat je behoorlijk moet lobbyen. Als niemand jou en de titel van je boek kent, ben je niemand; koopt niemand jouw werk.