Interview Sandra Di BortoloHet woord is aan Sandra Di Bortolo. Auteur van het debuut 'Spaghetti met hutspot - Hoe het jongste zusje verstrikt raakte in een Italiaanse familiehiŽrarchie'.

Om het interview samen te vatten publiceren we het stuk wat Sandra met enthousiasme naar ons stuurde.

Spaghetti met hutspot Ė Hoe het jongste zusje verstrikt raakte in een Italiaanse familiehiŽrarchie

Ik ben in 1960 in Zwolle geboren als jongste dochter in een gezin met vier kinderen. Mijn Italiaanse vader en Nederlandse moeder hebben ons een opvoeding gegeven die in grote mate werd bepaald door de Italiaanse afkomst van mijn vader. In combinatie met mijn middelbare school volgde ik een klassieke balletopleiding in Amsterdam. Nadat ik een aantal malen van woonplaats veranderde, ben ik uiteindelijk voor langere tijd woonachtig geweest in Apeldoorn. Sinds een aantal jaren ben ik weer terug in mijn geboorteplaats Zwolle. Na het volgen van een HBO module Communicatie ben ik inmiddels bezig met een studie Literatuurwetenschap aan de Open Universiteit. Schrijven en lezen zijn mijn passie in de meest ruime zin van het woord.

Spaghetti met Hutspot geeft de lezer een kijkje achter de gesloten deuren van een Italiaanse immigrantengezin, waarin met name de hiŽrarchische verhoudingen een belangrijke rol spelen. Familie-intimiteiten die volgens Italiaanse tradities verborgen blijven voor de buitenwereld worden op een onomwonden manier bespreekbaar gemaakt. Ik ben geboren in Nederland, uit een Italiaanse vader en een Nederlandse moeder. Mijn grootouders van vaders kant hebben zich met hun gezin in Nederland gevestigd aan het begin van de dertiger jaren, in de hoop hier een beter bestaan te kunnen opbouwen. Net als veel immigranten hebben ook zij zich stevig vastgehouden aan hun eigen, Italiaanse cultuur. Bij mijn grootouders werd thuis alleen maar Italiaans gesproken. Integratie was destijds niet van belang, dat woord bestond niet eens. Als vanzelfsprekend zijn deze Italiaanse tradities door mijn vader voortgezet, ondanks het feit dat hij in Nederland is gebleven en met mijn Nederlandse moeder is getrouwd. Wij zijn overigens Nederlandstalig opgevoed. Spaghetti en hutspot speelt zich niet in ItaliŽ af maar in Nederland. Het gaat over een immigrantenfamilie, die blijft vasthouden aan haar Italiaanse tradities en cultuur. Ik heb een Italiaanse achtergrond, dus ik weet van heel dichtbij hoe de hiŽrarchische verhoudingen kunnen zijn binnen een Italiaanse familie. De sfeer in het boek is voor mij heel kenmerkend, maar ik denk dat er in het verhaal regelmatig momenten zijn, die voor veel lezers herkenbaar zijn. Het verlies van een ouder, wrijving tussen broers en zussen onderling, spanningen rondom erfenissen, om maar iets te noemen. Ik zou Spaghetti met hutspot omschrijven als autobiografisch proza, narratieve non-fictie. Het is een combinatie van fictie met daarin mijn eigen levenservaringen verwerkt. Hoewel ik mezelf op sommige momenten zou kunnen herkennen, heb ik gebruik gemaakt van fictieve personages. Iedere gelijkenis met bestaande personen berust op toeval.

De reacties zijn erg leuk. Zeker in het begin had ik erg veel behoefte aan feedback. Om die reden heb ik delen van mijn manuscript aan verschillende mensen in mijn omgeving laten lezen. Complimenten zijn dan fijn, maar kritiek is leerzaam, wanneer je daarmee je werk kunt verbeteren. Zo is er tijdens het schrijven een tweede verhaallijn toegevoegd die het leven van de vader van Silvana Scaglione - het hoofdpersonage in Spaghetti met hutspot - beschrijft, vanaf zijn komst naar Nederland. Hierdoor krijgt de lezer een beter beeld van de vastgeroeste tradities die van generatie op generatie worden overgedragen.

Spaghetti met hutspot verschijnt begin 2012 en wordt uitgegeven door Uitgeverij Mooi Media. Vanaf dat moment zal het in iedere boekhandel verkrijgbaar zijn. Via een contactformulier op mijn site www.sandradibortolo.nl kan iedereen op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen en de exacte verschijningsdatum.

Het manuscript voor een tweede roman is in grote lijnen klaar. Plannen genoeg, maar vooralsnog richt ik me volledig op Spaghetti met hutspot!