Interview Saskia SchoutenHet woord is aan Saskia Schouten.

1) Wie is Saskia Schouten?
Ik ben geboren in Hengelo en woon sinds 1989 in Harderwijk. Ik ben getrouwd met Peter en heb drie zonen. In het dagelijks leven ben ik met van alles bezig. Ik werk een paar ochtenden per week als interieurverzorgster, ik zit in een Dorcaswerkgroep, die jaarlijks een collecte en een voedselactie organiseert, ben consulente van Israëlproducten en verzamel kleding voor Roemenië. Mijn hobby’s zijn: lezen, talen, praisedansen en natuurlijk schrijven! Ik redigeer teksten voor een freelance-journaliste, voor een hoorspelschrijver, voor twee uitgeverijen en voor hyvesvrienden.

Mijn eerste boek – dat ik nu als een probeersel zie – schreef ik toen ik ongeveer zestien was. Met mijn tweede boek ‘Liefde op de Wadden’ begon ik toen ik achttien was, vandaar dat het verhaal zich in de zeventiger jaren afspeelt. (Er komt o.a. een historische bootblokkade in voor). ‘Wachten op de liefde’ kwam uit in 2008; ‘Schrijversliefde’ komt waarschijnlijk dit jaar uit. Het vervolg hierop ligt bij de uitgever. Ik verwerk dingen die ik zelf heb meegemaakt in mijn boeken en ik vind het belangrijk dat het evangelie in mijn boeken naar voren komt. Heel geweldig vind ik het dat iemand door ‘Liefde op de Wadden’ tot geloof gekomen is.

2) Je bent auteur van ‘Liefde op de Wadden’ en ‘Wachten op de Liefde’. Waar gaan deze romans over? Waar kunnen onze liefhebbers ze bestellen?

Liefde op de Wadden
Tamara Bosch is met haar familie vanuit Twente verhuisd naar Ameland. Ze krijgt werk als serveerster op de veerboot en ontmoet daar Floris, die een meer dan gewone belangstelling voor haar heeft. Ook Taco, een eilandbewoner, raakt gecharmeerd van haar; maar als hij zijn gevoelens tegenover haar uit, wijst ze hem af.Tamara krijgt een relatie met Floris, maar dat valt bij haar moeder niet in goede aarde. Ze accepteert hem niet en laat dat duidelijk blijken. Ze had haar dochter liever met Taco gezien. Als Tamara’s broer met Rosanne, een ongelovig meisje uit een probleemgezin thuiskomt, brengt dat moeilijkheden met zich mee.Na een ingrijpende gebeurtenis komt Rosanne bij Floris op de boerderij terecht. Daar komt ze tot rust en ontdekt dat er een God is die haar Vader wil zijn. Intussen kampt Floris – inmiddels verloofd met Tamara – met een enorm schuldgevoel. Hij heeft een auto-ongeluk veroorzaakt waarbij Tamara bijna om het leven kwam. Hij is bang dat ze met hem zal breken als ze hier achter komt. Als hij haar opzoekt in het ziekenhuis, treft hij haar slapend aan, zonder ring... Hij schrikt hevig. Zal zijn vermoeden waarheid worden?

Wachten op de liefde
Bonetta werkt al jaren als caissière in een supermarkt, waar ze regelmatig in de clinch ligt met haar cheffin. Tijdens een groepsreis naar Hongarije leert Bonetta Adam kennen. Het lijkt er op dat hij meer dan gewone belangstelling voor haar heeft, maar Bonetta is al twee jaar verliefd op Jonathan die haar niet ziet staan. Tot haar opluchting komt het niet verder dan vriendschap tussen haar en Adam. Ook ontmoet ze op deze reis Vivian die gescheiden is. Er ontwikkelt zich een hechte vriendschap tussen hen en groot is de vreugde als haar man weer bij haar terug komt. Ondertussen is Jonathan tot de ontdekking gekomen dat hij verliefd is op Bonetta. Via een brief vraagt hij haar hem te ontmoeten. Als hij op de afgesproken plaats aankomt, ziet hij haar... in de armen van een ander. Is hij te laat?

De boeken zijn in elke boekhandel te bestellen. Ook zijn ze bij de uitgever en bij mij te bestellen. Regelmatig hou ik acties voor goede doelen, waarbij ik dan een gedeelte van de opbrengst aan het goede doel schenk. Ik maak het bekend via Hyves en Facebook en met name via Hyves heb ik veel boeken verkocht. Acties die ik heb gehouden zijn: Haiti, n.a.v. de aardbeving; Roemenië en voor de Regenboog een nieuw kerkgebouw in Harderwijk. Voor de liefhebbers stuur ik gesigneerde exemplaren portvrij op.

3) Je bent als auteur erg veelzijdig. Zoals we in de tweede vraag konden lezen ben je auteur van romans, maar je bent ook recensent en je redigeert teksten voor een freelance journaliste. Dit zien (lezen) we vaker bij liefhebbers van schrijven; ze hebben meer in hun mars. Waar komt die veelzijdigheid bij jou vandaan?
Ik denk door mijn brede interesse. Door het schrijven en het feit dat ik erg van taal houd, wees ik bepaalde mensen voorzichtig op fouten en daardoor hebben –met name via Hyves- verschillende auteurs gevraagd of ik hun manuscript wilde redigeren. Het werkt naar twee kanten, er zijn drie auteurs die ook mijn manuscripten redigeren.

4) Je hebt een uitspraak gedaan ‘Ik verwerk dingen die ik zelf heb meegemaakt in mijn boeken en ik vind het belangrijk dat het evangelie in mijn boeken naar voren komt’. Kun je ons hier meer over vertellen? Wat bedoel je precies?
Omdat ik in God geloof en dat geloof heel belangrijk voor me is, wil ik dat in mijn boeken naar voren brengen zonder prekerig te zijn. De eerste drie boeken gaan over een gelovige hoofdpersoon, maar op advies van een collega-auteur/vriendin heb ik in mijn vierde boek een ongelovige hoofdpersoon neergezet. Het geloof is door de verhalen heen verweven als een onderdeel van het dagelijks leven van verschillende personen in de boeken. In het ene boek komt het op een andere manier naar voren dan in het andere. Zoals hierboven te lezen is, is er iemand tot geloof gekomen door het lezen van “Liefde op de Wadden”.

5) Wat kunnen we in de toekomst nog meer van je verwachten? Waar zouden we je naam nog meer kunnen tegenkomen?
Er staan in elk geval nog drie romans op stapel waarvan er twee bij de uitgever liggen. De derde komt zeer waarschijnlijk komend najaar uit. Met de vijfde ben ik vorig jaar begonnen en onlangs mee verder gegaan. Ik had namelijk nogal lang last van een writersblock.

Op www.ikvertel.nl ben ik te vinden met verschillende korte verhalen.

saskya.come2me.nl (zonder www ervoor) is mijn website waar alles over mijn boeken staat en lezers wat achter kunnen laten in het gastenboek.

www.visionuitgeverij.nl is de website van mijn uitgever.

Op www.boekenmening.nl zijn recensies van mijn hand te vinden.

Op www.postorderboekhandel.nl staan bij mijn boeken recensies en meningen van lezers.

Op Facebook sta ik ook, maar omdat ik daar nog niet zo in thuis ben, staan er wel foto’s op van mijn boeken maar verder nog niets.

In 2009 kwam het boekje “JUMP” uit van uitgeverij “Pamac”, waarin verhalen staan met hart voor de jeugd. Hierin staan de beste verhalen van een verhalenwedstrijd. Ik mocht één van de drie gastverhalen schrijven. Ook heb ik het boekje geredigeerd. Dit jaar lanceert deze uitgeverij de serie “Dorpsplein” waar ik ook een bijdrage aan geleverd heb. Waarschijnlijk komt mijn verhaal in het tweede deel te staan.