Interview Trenke RikstenHet woord is aan ... Trenke Riksten. Ze schrijft verhalen voor jong en oud en is zelfs actief als trouwambtenaar.

1) Wie is Trenke Riksten?
Trenke Riksten (1974) heeft een druk gezin met haar kinderen Marie (2003), Elian (2005, heeft een licht autistische stoornis), Rowan (2007) en last but not least, haar man Martin (1968). Van het voorjaar tot en met de herfst voltrekt zij ongeveer acht huwelijken per maand in de gemeente Groningen. Daarnaast probeert ze ook nog een beetje tijd aan schrijven te besteden.

Trenke Riksten in een aantal woorden: eerlijk, trouw, vechter (vooral voor haar kinderen), humoristisch.

2) Als we op je website www.trenke.nl ‘snuffelen’ zien we dat je erg veelzijdig bent. Je schrijft verhalen/boeken voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Je schrijft columns, je bent zelfs actief als trouwambtenaar. Waar ligt je grootste passie?
Dat ik verhalen/boeken voor kinderen en volwassenen schrijf, zou ik zelf nooit zeggen, want dat is te veel eer; ik zou zeggen dat ik pogingen doe. Het “kinderboek” “Lot” dat op mijn site beschreven staat is uitgegeven door een “uitgever” die alle aangeboden manuscripten uitgeeft, behalve degenen die van fouten aan elkaar zitten of die racistisch zijn. Waarmee ik niemand wil beledigen, want er kunnen best pareltjes tussen zitten, maar gemiddeld gezien is het niveau beduidend lager dan het niveau van regulier uitgegeven boeken, inclusief mijn eigen boek. Achteraf gezien had ik het veel beter kunnen herschrijven. Ik heb veel geleerd van schrijven en alles eromheen van de website www.schrijvenonline.org en ook punten te horen gekregen waarop “Lot” tekortschiet.

Ik heb wel jarenlang geprobeerd kinderboeken te schrijven. Op basis van samenvattingen mocht ik zelfs aan de slag voor een uitgever, maar uiteindelijk werd mijn uitwerking afgewezen. Van Kluitman kreeg ik eens de afwijzing “leuk verhaal, maar we moeten toch keuzes maken” en van andere uitgevers heb ik te horen gekregen dat ik het zeker weer moest proberen. Hoewel dat allemaal hoopgevend was, was er niet één uitgever bij die echt iets van me uit wilde geven. Doordat schrijven veel tijd en energie slurpt(e), ik alleen maar teleurgesteld werd van al die afwijzingen en omdat mijn gezinssituatie ervoor zorgde dat ik minder tijd had (het probleemgedrag van Elian werd steeds erger en tegenwoordig heeft hij voortdurend toezicht nodig), heb ik het schrijven van kinderboekenmanuscripten voorlopig in de ijskast gestopt. Wellicht dat ik het daar uithaal als Rowan naar school gaat of anders als de kinderen ouder zijn.

Ondertussen schreef ik een eerste manuscript voor volwassenen, mijn bundel trouwcolumns “En wat is daarop uw antwoord?” en dat werd wél door een reguliere uitgever uitgegeven. Columns schrijven leek me altijd leuk. Ik heb een zeer goede proeflezer gehad voor dit boek en de uitgever heeft er natuurlijk ook redactie op losgelaten. Al doende leert men en nu schrijf ik regelmatig columns. Dat is eigenlijk het enige wat ik schrijf. Doordat het zulke korte stukjes zijn, kost het me niet zoveel tijd. Ook zijn er geen deadlines aan verbonden en ben ik niet gespannen of een uitgever ze uit wil geven of niet, waardoor ik wel de ontspanning heb van het schrijven en geen spanningen.

Mijn grootste passie is mijn gezin en daarna komt het schrijven. Als ik moet kiezen komt het houden van trouwspeeches pas daarna, maar zo lang ik het kan combineren met mijn gezin zal ik daar nooit mee ophouden, want ik vind het geweldig als ik door het verhaal van een bruidspaar te vertellen een mooie bijdrage aan hun dag kan leveren!

3) Kun je meer toelichten over de boeken die je tot nu toe hebt geschreven?
Ik denk dat ik het beste kan antwoorden met de achterflapteksten, die niet voor niets de achterflapteksten zijn geworden, en een korte aanvulling.
De inhoud van “Lot”:
De 13-jarige Lot is verliefd op haar achterbuurjongen Peter, maar ze durft niet goed op hem af te stappen. Haar vriendin Ineke verzint plannetjes om bij Peter in de buurt te komen. Op school wordt Lot gepest door Jaap, vaak omdat ze zo snel bloost. Thuis lijken de ouders van Lot wel altijd ruzie te maken. Een gebeurtenis in een hut heeft, direct en indirect, invloed op drie belangrijke gebieden van Lots leven ...

Lot is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer tien jaar. Het leest vlot en er zitten lesjes in. Voor kinderen van nu is het echter wat gedateerd, omdat er geen computers en mobieltjes in voorkomen. Ik schreef het in een periode dat er nog geen mobieltjes waren. Ook zitten er weinig positieve dingen in het boek. Uiteindelijk gaat het wel, maar Lot heeft best een aantal problemen.

Je leest het al, dit boek ben ik niet aan het promoten. Als mensen door “Lot” namelijk een idee krijgen van mijn schrijfstijl, krijgen ze de verkeerde indruk. Ondertussen ben ik veel beter.

De inhoud van “En wat is daarop uw antwoord”:
In 60 columns geeft trouwambtenaar Trenke Riksten-Unsworth een kijkje achter de schermen van haar erebaan.

Ze beschrijft wat ze meemaakt: van kennismakingsgesprekken tot blunders, van trouwredenen tot prachtige liefdesverhalen, van aanzoeken tot bijzondere ceremonies en alles daar tussenin. De columns zijn verrassend, grappig, ontroerend en tussen de regels door zeer informatief. Inspirerend voor verloofden en erg leuk om te lezen, óók als je pasgetrouwd, trouwambtenaar of gewoon dol op columns bent!

De columns zijn dus zeer divers en geven een goede indruk van hoe ik mijn werk doe, wat ik zoal tegenkom en hoe verschillend mensen kunnen omgaan met hun trouwdag en welke verschillende wensen ze zoal kunnen hebben.

4) Je hebt een bundel geschreven ‘En wat is daarop uw antwoord?’. Wat inspireerde jouw om trouwcolumns te gaan schrijven? Hoe kunnen onze liefhebbers aan deze bundel komen?
Ik schreef dus al jaren aan kinderboekenmanuscripten. Ook deed ik af en toe mee aan een schrijfwedstrijd voor korte verhalen voor volwassenen en stuurde ik weleens een column in voor “De Pers”. In mijn werk maak ik natuurlijk heel veel bijzondere, interessante en grappige dingen mee. Eerst dacht ik dat ik daar niet over kon schrijven, vanwege de privacy van de bruidsparen. Hierbij dacht ik aan een column in een blad of zo. Daarna bedacht ik dat ik allemaal columns in één keer kon schrijven, waarbij ik de gegevens van de mensen zou anonimiseren en dat ik die columns als boek kon aanbieden bij uitgevers. Dat heb ik dus gedaan, met succes. Ik heb nog wel bijna alle paren die in de bundel voorkomen om toestemming gevraagd.

Mijn bundel ligt bij een aantal winkels van Selexyz. Daarnaast is het bij elke boekhandel of boekensite die je maar kunt bedenken te bestellen. Een gesigneerd exemplaar kunnen mensen bij mij bestellen via mijn website, maar dan komen er wel bezorgkosten van € 2,20 overheen.

5) Wat zijn je toekomstplannen? Waar kunnen we je naam nog meer tegenkomen?
Op dit moment schrijf ik soms blogs over Elian op http://heel-bijzonder.blogspot.com. Ik schrijf daar dus niet heel vaak, omdat ik bij sommige dingen ook iets heb van: Dat gaat mensen niets aan! Maar ik schrijf er wel, om mensen te laten zien wat je zoal kan gebeuren als je een licht autistisch kind hebt. Ook doe ik het voor lotgenotencontact.

Daarnaast schrijf ik columns, de meeste verschijnen op www.mommyonline.nl. De columns gaan vooral over vrouwenonderwerpen, over zaken die ik meemaak als moeder of dingen die me opvallen of die ik meemaak. Ik schrijf ze vooral voor de lol van het schrijven en omdat ik het leuk vind om gelezen te worden. In de toekomst zal ik de beste columns waarschijnlijk aanbieden aan uitgevers. Echter, er zijn verschrikkelijk veel mensen die columns schrijven. Ze worden meestal pas uitgegeven als ze onderscheidend zijn en dus een uniek onderwerp hebben, als je al een goed verkopend boek hebt geschreven of als je een BN-er bent. “En wat is daarop uw antwoord?” had een uniek onderwerp. Mijn uitgever, Leonon Media, geeft echter vooral debuten uit en mijn huidige columns hebben geen unieke onderwerpen, maar zijn juist heel erg herkenbaar. Daarom geef ik mezelf weinig kans bij reguliere uitgevers, hoe goed de columns ook geschreven zijn. Mocht het niet lukken om ze uitgegeven te krijgen, dan ga ik ze wellicht in eigen beheer uitgeven, want zoveel vertrouwen heb ik wel in mijn schrijfsels. Althans, in mijn columns. J Ik heb al ervaring met in eigen beheer uitgeven, want speciaal voor de christelijke gedichtenbundel “Als een bloem in Gods tuin” (http://alseenbloemingodstuin.webklik.nl) van mijn schoonmoeder heb ik een eigen uitgeverij opgericht, Bijzonder. Het hele uitgeeftraject heb ik hierbij begeleid.