Schrijvers4fun Info-theek is een info-theek voor schrijvers -, lezers en boekenliefhebbers. De links zijn al voor u uitgezocht. Dus altijd de meest betrouwbare websites tot uw beschikking. U leert en leest alles over de taalontwikkeling.


TaalontwikkelingMoedertaalHet verwerven van taal is een proces dat, net als de algehele ontwikkeling, bij het ene kind wat sneller verloopt dan bij het andere. Het ene kind is bijvoorbeeld wat sneller met praten, terwijl het andere kind weer wat sneller is met lopen. Er is een natuurlijke spreiding van wat een normale taalontwikkeling te noemen is. Soms is er echter sprake van een achterstand die niet meer binnen de normale spraak-/taalontwikkeling past. Om te kunnen bepalen wanneer er sprake is van spraak-/taalproblemen, is het belangrijk om te weten hoe de normale spraak-/taaltontwikkeling verloopt.

1 jaar
Veel en gevarieerd brabbelen. Variaties in zowel klankpatroon als melodie.

1,5 jaar
Het zelf kunnen zeggen van tenminste 5 woordjes (papa, mama en nog drie andere woorden). Deze uitingen zijn w.b. de vorm vaak onvolledig (bv 'taat' (=paard) en 'paplu' (=paraplu).

2 jaar
Communiceren met twee-woorduitingen. Ook hierbij is de woordopbouw vaak nog onvolledig. Bijvoorbeeld 'kinne boek' (=de vlinder zit op de bloem) of 'fieze buite' (=ik wil buiten fietsen). Ongeveer 50% is verstaanbaar.

3 jaar
Spreken in 3-5 woorduitingen. De zinsopbouw is nog niet correct. Bijvoorbeeld 'ik is recht bij de weg hardgeloopt, ikke' (=ik ben langs het weiland gerend) of 'trailer is ook lampje, blauw' (=de trailer heeft ook blauwe lampjes). Ongeveer is 75% verstaanbaar.

4 jaar
Spreken in eenvoudige, korte zinnen. Problemen met meervoudsvormen en vervoegingen. Bijvoorbeeld 'ik heb de stoel omgeslaagd' of 'dat vind ik niet beterder'. Ruim 75% is verstaanbaar.

5 jaar
Spreken in redelijk goed gevormde, ook lange zinnen. De taalinhoud is vaak nog concreet. Bijvoorbeeld 'Waarom is dit dichterbij en dat verder weg?' of 'Als het vlak bij elkaar is, is dit en dat dan hetzelfde?' 90% of meer is verstaanbaar.
Bron: Oorakel.nl

Niet gevonden wat u zocht? Neem contact op!